Sarbatorim 1 Mai cu filme romanesti la HBO

Vineri, 29 Aprilie 2011, Categoria: Noutati

Sarbatorim 1 Mai cu filme romanesti la HBO Duminica, 1 mai 2011, HBO Romania va invita, din nou, la Ziua Filmului Romanesc.

De la pranz si pana dupa miezul noptii veti putea urmari o selectie din cele mai recente si premiate filme din diverse categorii: lung-metraje, scurt-metraje si documentare: Medalia de onoare, Marti, dupa Craciun,Colivia, The Shukar Collective Project si multe altele.

Titlurile prezentate in premiera la televiziune sunt Cautare – regia Ionut Piturescu, Capsuni in aprilie – regizat de Cornel Mihalache, Oxigen – semnat Adina Pintilie, 10 – in regia lui Dorian Boguta, Apele tac – semnat de Anca Miruna Lazarescu si Aurora – noul film al lui Cristi Puiu.

“Cautare este un film despre doi prieteni care au o caruta drept casa si un cal drept tovaras. Traiesc simplu, fara lucruri impovaratoare, nu duc cu ei nici macar un ceas. Dar inca mai au timp, cum spune un vechi proverb asiatic.” Filmul a fost premiat in cadrul sectiunii “Quinzaine des Réalisateurs”, Cannes, 2010.

In Capsuni in aprilie un tata (Mircea Albulescu) si fiul sau (Dan Astilean) se reintalnesc dupa 3 ani in care nu si-au mai vorbit. Tatal este pe moarte, asa ca este timpul pentru o ultima discutie serioasa. Scurt-metrajul a fost prezentat la TIFF in 2009.

Stilizatul Oxigen este inspirat din povestile reale despre cei care, in timpul regimului comunist din Romania, au riscat totul incercand sa paraseasca tara. Cativa au reusit sa scape, dar cei mai multi si-au pierdut viata. Filmul a obtinut o nominalizare la Premiile GOPO 2011 pentru cel mai bun scurt-metraj.

Pe vremea cand era doar un scenariu, 10 a participat la concursul HBO/TIFF. Irina (Irina Teodorescu) hotaraste sa se desparta de Vlad (Andrei Aradits). Ei se inteleg sa se intalneasca intr-un barulet ca sa poata avea o ultima discutie – dar Vlad are un plan numai de el stiut. Scurt-metrajul a fost prezentat la TIFF, in 2010.

Apele tac se intampla in Romania anului 1986. Gregor (Toma Cuzin) si Vali (Andi Vasluianu) vor sa fuga din tara, trecand Dunarea inot. Amandoi au nevoie unul de altul, dar niciunul nu are incredere in celalalt. Filmul a avut premiera in cadrul Festivalului de la Berlin, in 2011.

“Nu exista ucigasi, ci doar oameni care ucid”. Cu aceste cuvinte isi descrie Cristi Puiu Aurora, poate cel mai ambitios film romanesc din istoria recenta, in care, pe langa regizorul devenit actor, mai joaca Luminita Gheorghiu, Valeria Seciu, Clara Voda, Catrinel Dumitrescu, Valentin Popescu, Gheorghe Ifrim si Gelu Colceag. Aceasta ”lectie de regie cu sange rece” a avut premiera in cadrul sectiunii ”Un Certain Regard”, la Cannes, in 2010.

Iata programul complet al selectiei:

ora 12:45

Circul Vesel

Regia: Claudiu Mitcu

ora 13:40

Caviar (Icre negre)

Regia: Razvan Savescu

ora 14:00

Trenul foamei

Regia: Viorel Timaru

ora 14:30

Cautare

Regia: Ionut Piturescu

ora 15:05

Derby

Regia: Paul Negoescu

ora 15:25

Capsuni in aprilie

Regia: Cornel Mihalache

ora 15:50

Medalia de onoare

Regia: Calin Peter Netzer

ora 17:35

Oxigen

Regia: Adina Pintilie

ora 18:20

Colivia

Regia: Adrian Sitaru

ora 18:40

Lord

Regia: Adrian Sitaru

ora 19:05

10

Regia: Dorian Boguta

ora 19:25

Apele tac

Regia: Anca Miruna Lazarescu

ora 20:00

Aurora

Regia: Cristi Puiu

ora 01:15

The Shukar Collective Project

Regia: Matei-Alexandru Mocanu

ora 02:35

Marti, dupa Craciun

Regia: Radu Muntean
  
asdasd