Proiectii speciale la TIFF 2010

Vineri, 21 Mai 2010, Categoria: Festival

Proiectii speciale la TIFF 2010 Cea de-a noua editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) aduce la Cluj o serie de proiectii speciale, menite sa fie pe placul unui public din ce in ce mai numeros.

Startul proiectiilor de senzatie este dat sambata, 29 mai, prin proiectia de gala a filmului Caravana Cinematografica, in regia lui Titus Muntean. Al doilea film de lungmetraj al lui Titus Muntean dupa debutul sau de succes Examen, Caravana Cinematografica este realizat dupa romanul cu acelasi nume al lui Ioan Grosan si spune povestea lui Tavi, un tanar activist de partid, care soseste cu o caravana cinematografica intr-un sat izolat din Transilvania, pentru a rula filme propagandistice rusesti. Este prima sarcina de partid pentru Tavi, iar el face tot ce-i sta in putinta s-o indeplineasca cu succes, desi se loveste de lipsa de entuziasm a satenilor. Filmul va fi proiectat la Cinema Republica, la ora 18.00, in prezenta regizorului Titus Muntean, a actorilor Dorian Boguta si Iulia Lumanare si a echipei.

Dupa proiectia de gala a filmului lui Titus Muntean, de la ora 20.00, cinema Republica devine gazda unui alt eveniment extraordinar: filmul mut Metropolis (R. Fritz Lang) va rula in varianta sa restaurata si completa, cu un soundtrack live, compus special pentru versiunea integrala a filmului de muzicianul si artistul media Antonio Bras. Soundtrack-ul filmului realizat de Bras include muzica clasica, efecte sonore, pasaje de muzica rock si sunete ambientale si meditative, care impreuna cu numeroase sample-uri de chitara, pian, elemente percusive si alte sunete live, realizeaza un camp sonor electro-digital fascinant. O proiectie co-organizata de TIFF si Centrul Cultural German Cluj.

Data de 30 mai anunta o zi plina pentru cinefili. Astfel, de la ora 17.00, clujenii isi dau intalnire la Cinema Republica pentru a participa la proiectia speciala a unui documentar pe cat de original, pe atat de interesant: La Danse / Dansul de Frederick Wiseman. Nominalizat la premiile César pentru Cel mai bun documentar, filmul prezinta una dintre cele mai mari companii de balet ale lumii, Baletul Operei din Paris, intr-un mod cu totul inedit pentru publicul roman. O proiectie prezentata de JTI.

De la ora 21:30, publicul este asteptat la cunoscuta locatie open-air, Cinema Echinox, pentru a viziona un film care a influentat generatii de cineasti, artisti si balerine, The Red Shoes / Pantofiorii rosii, in regia lui Michael Powell si a lui Emeric Pressburger. Un film epic din generatia Technicolor, premiat la Oscar in 1949 pentru Cea mai buna scenografie si Cea mai buna muzica, ce prezinta atat viata unei balerine din culise, cat si entuziasmul interpretarilor de pe scena. O poveste fascinanta a unei tinere balerine care este sfasiata intre doua forte: compozitorul care o iubeste si impresarul hotarat sa o transforme cu orice pret intr-o balerina faimoasa. O proiectie prezentata de JTI si British Council.



La TIFF 2010, Dracula da tonul a doua evenimente de senzatie:

Astfel, duminica, 30 mai, ora 21.30, la Castelul Bánffy de la Bontida publicul festivalier se va putea bucura de coloana sonora compusa de chitaristul Gary Lucas pentru varianta mai putin cunoscuta a filmului Dracula (R. George Melford, 1931), prima ecranizare in limba spaniola a celei mai cunoscute legende legate de spatiul transilvanean. Filmat dupa acelasi scenariu, in aceleasi decoruri si in aceeasi perioada de timp cu filmul regizat de Tod Browning, avandu-l in rolul principal pe Bela Lugosi, filmul lui Melford propune o viziune inovatoare asupra povestii clasice, adunand in distributie staruri ale vremii, din America Centrala si de Sud.

Miercuri, 2 iunie, ora 18.30, la Opera Nationala Romana din Cluj-Napoca va avea loc proiectia-eveniment a filmului cult Dracula, de data aceasta in regia lui Tod Browning, cu un acompaniament live al cvartetului Arcadia (Ana Bogatila - vioara, Rasvan Ionut Dumitru - vioara, Traian Boala - viola, Török Zsolt – violoncel), care va interpreta muzica special compusa pentru film de compozitorul Philipp Glass.

Seria de proiectii eveniment continua marti, 1 iunie, la sala UBB Auditorium, de la ora 20:30 cu un film ce marcheaza deschiderea sectiunii Focus Israel: Lebanon, in regia lui Samuel Maoz. Distins cu Leul de Aur la Festivalul de la Venetia in 2009, filmul spune povestea a patru tineri prinsi in plasa razboiului absurd si incorect, care isi pierd inocenta intr-un mod brutal. Proiectia filmului va avea loc in prezenta regizorului Samuel Maoz, Ambasadorului Statului Israel la Bucuresti, Excelenta Sa, domnul Oren David, directorului executiv al Israel Film Fund, Katriel Schory, directorului Cinematecii de la Ierusalim, Costel Safirman, curatorului sectiunii Focus Israel din cadrul TIFF, reputatul critic de film de la Variety, Jay Weissberg si regizorului unui alt film din sectiunea My Father My Lord, David Volach.

Space Sailors / Navigatori in Cosmos, in regia lui Marian Kiss, este un alt titlu hit ce completeaza oferta de proiectii eveniment pregatite de TIFF pentru iubitorii de filme. Prezent in sectiunea Ce se intampla, documentarule?, filmul face o incursiune in vietile prezente ale unor fosti cosmonauti, printre primii europeni care au pasit pe luna. Proiectia va avea loc miercuri, 2 iunie, de la ora 20.00, la Cinema City, in prezenta extraordinara a cosmonautului Dumitru Prunariu, primul si singurul roman care a zburat in spatiul cosmic.

Vineri, 4 iunie, de la ora 19:00, in sala UBB Auditorium, va avea loc proiectia speciala a filmului The Aviatrix Of Kazbek / Aviatoarea din Kazbek, in regia lui Ineke Smits. Un film despre un batalion de georgieni care este incartiruit pe o insula olandeza, iar obiceiurile lor nefamiliare aduc culoare in viata unei tinere localnice. In mijlocul luptei georgienilor impotriva trupelor germane, aceasta evadeaza din sufocanta realitate invatand sa aiba incredere in propria fantezie. Proiectia va beneficia de prezenta regizoarei Ineke Smits, care este in acest an membru in Juriul TIFF, precum si de prezenta actritei principale din film, Anamaria Marinca.

De la ora 21.15, sala UBB Auditorium va gazdui o proiectie aniversara cu totul si cu totul speciala: se implinesc 40 de ani de la lansarea unui film romanesc care si-a pus amprenta asupra cinematografiei autohtone: Reconstituirea, in regia lui Lucian Pintilie. Publicul TIFF va avea placerea sa urmareasca filmul in prezenta catorva membrii ai echipei prezenti la TIFF 2010.

Cea mai noua locatie open-air de la TIFF 2010, Ursus Open-Air din Piata Unirii, va fi si ea gazda unei proiectii eveniment aninversare: vineri, 4 iunie, de la ora 21.45, publicul va celebra 25 de ani de la lansarea filmului Declaratie de dragoste, de Nicolae Corjos. Un love story de neuitat ce ii are ca protagonisti pe Adrian Paduraru si Teodora Mares. Ion Caramitru si Tamara Buciuceanu - Botez fac doua roluri de neuitat in ipostaza faimosilor profesori Socrate, respectiv Isoscel, iar publicul ii va putea intalni la Cluj pe cei doi mari actori romani, in seara acestei proiectii .
  
asdasd