"Pozitia copilului" are premiera mondiala pe 11 februarie, la Festivalul de la Berlin

Luni, 28 Ianuarie 2013, Categoria: Noutati

"Pozitia copilului" are premiera mondiala pe 11 februarie, la Festivalul de la Berlin Cel mai asteptat film romanesc al inceputului de an, "Pozitia copilului", in regia lui Calin Peter Netzer, va avea premiera mondiala pe 11 februarie, in competitia celei de-a 63-a editii a Festivalului International de Film de la Berlin (7 – 17 februarie). Echipa filmului, in frunte cu regizorul si actorii din rolurile principale, Luminita Gheorghiu si Bogdan Dumitrache, se va afla pe covorul rosu al Berlinale Palast si va asista la proiectia oficiala de la ora 15.30 (16.30, ora Romaniei).

Programul proiectiilor a fost dat publicitatii luni, 28 ianuarie, intr-o conferinta de presa la Berlin. Tot luni a fost dezvaluita si componenta juriului care va decide cine primeste trofeele festivalului. Renumitul regizor chinez Wong Kar-wai („In the Mood for Love”) va prezida un juriu format din actorul american Tim Robbins („The Shawshank Redemption”), cineasta daneza Susanne Bier (Oscar pentru film strain cu „In a Better World”), regizorii Andreas Dresen (Germania - „Cloud 9”), Shirin Neshat (Iran), Athina Rachel Tsangari (Grecia - „Attenberg”) si directorul de imagine Ellen Kuras („The Eternal Sunshine of the Spotless Mind”).

„Pozitia copilului” concureaza pentru Ursul de Aur cu alte 18 filme, unele semnate de Gus Van Sant, Steven Soderbergh sau Ulrich Seidl. Cei doi protagonisti, Luminita Gheorghiu si Bogdan Dumitrache, intra, la randul lor, in competitie pentru Ursul de Argint acordat celei mai bune actrite, respectiv celui mai bun actor. Pentru trofeele de interpretare vor concura si nume ca Juliette Binoche, Catherine Deneuve, Matt Damon si Jude Law.

Spectatorii romani vor avea ocazia sa vada filmul Pozitia copilului la scurta vreme dupa premiera mondiala de la Berlin. Pelicula va intra pe marile ecrane din intreaga tara pe 8 martie, distribuit de Parada Film. Distribuitorul international este compania germana Beta Cinema, care va reprezenta productia la European Film Market, piata de filme a Festivalului de la Berlin.

„Pozitia copilului” este cel de-al treilea lungmetraj al lui Calin Peter Netzer dupa multi-premiatele „Maria” (2003) si „Medalia de onoare” (2010). Filmul vorbeste cu dramatism, cu emotie, dar si cu umor despre traumele sufocarii copiilor prin dragoste si despre amprentele pe care le lasa parintii asupra personalitatii acestora. Pelicula este, totodata, o radiografie a high-class-ului romanesc contemporan si vorbeste despre trafic de influenta si coruptie la nivel mic in institutiile de baza ale societatii si extensiile acestora asupra intregului sistem socio-economic din Romania de azi.

Luminita Gheorghiu si Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mama si fiu. Li se alatura, intr-o distributie selecta, nume ca Natasa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Branescu si Vlad Ivanov.

Scenariul este semnat de Razvan Radulescu si Calin Peter Netzer, directorul de imagine este Andrei Butica, montajul si sound design-ul ii apartin Danei Bunescu, decorurile sunt realizate de Malina Ionescu, sunetul – de Cristian Tarnovetchi, costumele de Irina Marinescu, iar machiajul de Dana Roseanu si Domnica Sava. Producatorii filmului sunt Calin Peter Netzer si Ada Solomon.

Participarea delegatiei filmului la Festivalul International de Film de la Berlin este sustinuta de Institutul Cultural Roman din Bucuresti.
  
asdasd