Pavilion exclusiv romanesc la Cannes

Joi, 8 Mai 2008, Categoria: Noutati

Pavilion exclusiv romanesc la Cannes Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc / Romanian Film Promotion (A.P.F.R.) va fi prezenta, pentru a treia oara cu un pavilion exclusiv romanesc, in Marche du Film, organizat in cadrul Festivalului International de Film de la Cannes, ce va avea loc in perioada 14 - 25 mai 2008.

Prezenta deja constanta a Romaniei in cadrul market-ului Festivalului de Film de la Cannes reprezinta o oportunitate de a continua promovarea facuta de catre A.P.F.R. Romaniei si industriei cinematografice romanesti, inceputa cu Festivalul International de Film Transilvania, ajuns deja la cea de-a 7-a editie si continuata cu organizarea Galei Premiilor GOPO, echivalentul romanesc al unor evenimente de renume precum Premiile Bafta (Marea Britanie), Cesar (Franta) sau Goya (Spania).

Aceasta noua prezenta in marche-ul cannez e cu atat mai importanta incat vine la numai 3 luni distranta de la primul stand romanesc autonom organizat la Festivalul International de Film de la Berlin si reitereaza importanta acordata de APFR industriei romanesti in totalitatea ei. Pe langa prezentari de market, standul romanesc de la Cannes are misiunea de a oferi cat mai multe informatii despre activitatile cinematografice romanesti curente.

In plus, APFR reediteaza brosura Shooting Romania, un compendiu exhaustiv ce pune Romania pe harta locatiilor ideale de filmare, ce trece in revista tot ceea ce inseamna industria cinematografica romaneasca si care se doreste a fi o invitatie deschisa pentru companii din intreaga lume sa vina sa filmeze in Romania si care sunt interesate de eventuale colaborari cu companiile romanesti de profil.

O misiune aparte a APFR la Cannes o reprezinta sustinerea romanilor prezenti in diferite sectiuni competitive sau noncompetitive ale Festivalului. Astfel, prezenta romaneasca la Cannes 2008, va fi cel putin la fel de numeroasa ca si in anii anteriori - Boogie, cel de-al treilea lung-metraj al regizorului Radu Muntean a fost selectionat in sectiunea Quinzaine des Realisateurs iar Megatron, scurt-metrajul lui Marian Crisan concureaza pentru premiul Palme d'Or al sectiunii de profil. In plus, scurt-metrajul Interior, scara de bloc al lui Ciprian Alexandrescu e prezent in sectiunea Cinefondation iar Razvan Radulescu si Melissa de Raaf isi dezvolta proiectul Felicia, First of All, ce va constitui debutul lor in regie, in L’Atelier Cinefondation.

In acest context, pe langa standul propriu-zis, APFR va organiza un eveniment la care vor fi invitati producatori, distribuitori, reprezentanti ai fondurilor de finantare si organismelor europene de audiovizual, directori de festivaluri, presa de specialitate etc. Acestia vor avea posibilitatea sa intalneasca regizorii, producatorii si distribuitorii romani prezenti la Cannes si sa fie informati despre progresele cinematografiei romanesti. Receptia organizata de APFR se va desfasura la una din terasele de pe Croazeta imediat dupa premiera filmului Boogie.

Standul romanesc de la Cannes este organizat in colaborare cu Centrul National al Cinematografiei si cu Institutul Cultural Roman de la Paris.
  
asdasd