Mungiu premiat cu Oscarul spaniol

Marti, 3 Februarie 2009, Categoria: Noutati

Mungiu premiat cu Oscarul spaniol "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", de Cristian Mungiu a primit Premiul Goya pentru Cel mai bun film european acordat de Academia Artelor si Stiintelor Cinematografice din Spania. Regizorul si actorul Fernando Guillen Cuervo i-a inmanat lui Cristian Mungiu, prezent in sala la invitatia Institutul Cultural Roman din Madrid, "Oscarul spaniol" in cadrul Galei Decernarii Premiilor Goya, duminica, 1 februarie 2009, la Madrid.

Alaturi de filmul lui Cristian Mungiu au candidat la categoria Cel mai bun film european: "The edge of heaven" de Fatih Akin, "The Boy in the Striped Pyjamas" de Mark Herman si "The Dark Knight" de Christopher Nolan. Voturile acordate de catre membrii Academiei filmului "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" reprezinta o recunoastere a valorii cinematografiei romanesti in Spania, fiind vorba despre primul film romanesc nominalizat si laureat al premiilor Goya.

In cadrul aceleiasi ceremonii a mai fost premiata, la categoria Cel mai bun film documentar, pelicula "Bucuresti, memoria pierduta" ("Bucarest, la memoria perdida") in regia lui Albert Sole Bruset, regizor spaniol, nascut la Bucuresti. Documentarul are caracter autobiografic si este un omagiu adus exilatilor spanioli din timpul dictaturii franchiste.

Regizorul roman a asistat la eveniment alaturi de Excelenta Sa Maria Ligor, Ambasadorul Romaniei in Spania si Horia Barna, director Institutul Cultural Roman din Madrid, care organizeaza impreuna cu Academia Spaniola de Film un eveniment dedicat cinematografiei romanesti actuale.

Daca nu l-ati vazut pana acum, puteti urmari "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" la TVR1 sambata 7 februarie, de la ora 22:15.
  
asdasd