Liviu Ciulei si Wim Wenders la TIFF 2010

Marti, 1 Iunie 2010, Categoria: Festival

Liviu Ciulei si Wim Wenders la TIFF 2010 Zi plina miercuri la TIFF 2010: publicul clujean se va bucura de vizionarea catorva proiectii speciale din cadrul celei de-a noua editii a Festivalului.

Fie ca e vorba de o serie de invitati de marca, prezenti la Cluj, fie ca e vorba de filme prin care TIFF-ul omagiaza o serie de personalitati, titlurile pe care spectatorii nu trebuie sa le rateze sunt deopotriva autohtone si straine.

Sala UBB Auditorium va gazdui de la ora 18.00 proiectia speciala a filmului Valurile Dunarii in onoarea regizorului Liviu Ciulei, omagiat la TIFF prin proiectarea a trei dintre filmele sale in sectiunea 3 X 3 si prin acordarea Premiului de Excelenta (oferit de Mercedes-Benz). Valurile Dunarii, cel de-al doilea film semnat Liviu Ciulei, in care este atat regizor, cat si interpret, spune povestea a trei oameni care sunt nevoiti sa calatoreasca pe un slep incarcat cu armament, pe Dunare, in august 1944, printre minele puse de hitleristi. Un love-story presarat cu momente de tensiune, recompensat cu Globul de Cristal la Festivalul de Film de la Karlovy Vary in 1960. La TIFF 2010 publicul va putea revedea acest film in cadrul unei proiectii de gala, in prezenta protagonistei Irina Petrescu.

Ora 18.30 va fi ora la care spectatorii TIFF vor putea sa testeze o alta experienta care il are in centru pe controversatul Dracula. Dupa Palatul Banffy de la Bontida, Opera Nationala Romana din Cluj-Napoca va fi locul unde pasionatii de film mut acompaniat live vor asista la proiectia versiunii culte a filmului Dracula (r. Tod Browing din 1931), avandu-l ca protagonist pe Bela Lugosi. Versiunea semnata Tod Browing va fi acompaniata live de cvartetului Arcadia (Ana Bogatila - vioara, Rasvan Ionut Dumitru - vioara, Traian Boala - viola, Török Zsolt – violoncel) , care va interpreta muzica special compusa pentru film de compozitorul Philipp Glass.

Dumitru Prunariu va fi invitatul de onoare al proiectiei speciale a documentarului Space Sailors / Navigatori in Cosmos in regia lui Marian Kiss. Prezent in sectiunea Ce se intampla, documentarule?, filmul face o incursiune in vietile prezente ale unor fosti cosmonauti, printre primii europeni care au pasit pe luna. Proiectia va avea loc miercuri, 2 iunie, de la ora 20.00, la Cinema City, in prezenta extraordinara a primului si singurul roman care a zburat in spatiul cosmic.

Unul dintre evenimentele de neratat ale zilei de 2 iunie este intalnirea cu regizorul Wim Wenders – invitatul special al editiei din acest an a festivalului, omagiat la TIFF in sectiunea 3 X 3 si laureat al Premiului pentru Intreaga Cariera acordat unei personalitati din cinematografia europeana. La ora 20.30, publicul festivalier este asteptat la Cinema Republica la proiectia de gala a filmului Don't Come Knocking (2005), in prezenta regizorului Wim Wenders. Don't Come Knocking / Prea tarziu, selectionat in competitia oficiala a Festivalului de la Cannes si castigator al Premiului Academiei Europene de Film, spune povestea lui Howard Spence (Sam Shepard), un star de cinema decazut, a carui viata reincepe sa capete sens dupa ce afla ca ar putea avea un copil, undeva, in lume si porneste in cautarea acestuia.

Artistii clujeni sunt in centrul atentiei la TIFF 2010, prin proiectia filmelor selectionate in cadrul Competitiei Locale TIFF 2010, de la Insomnia Cafe, ora 20.30. Juriul Competitiei Locale, alcatuit din Emanuel Lazarescu, Dan Curean si Robert Lakatos, a selectionat noua titluri semnate de regizori clujeni din 46 de filme inscrise in Competitie. La finalul proiectiei de miercuri seara, Juriul va desemna castigatorul competitiei. Un juriu desemnat de Fabrica de Pensule, alcatuit din Istvan Szakats, Daria Dumitrescu si Cristi Rusu va acorda o Mentiune speciala unuia din cele noua filme de scurt metraj.
Comentarii   Optiuni
 
  
asdasd