Fundamentalism religios la Festivalul de film de la Venetia 2012

Luni, 10 Septembrie 2012, Categoria: Festival

Fundamentalism religios la Festivalul de film de la Venetia 2012 Producatorii filmelor prezentate la cea de-a 69-a editie a Festivalului de film de la Venetia se pare ca au avut in marea lor majoritate aceeasi tema in minte - aceea a fundamentalismului religios, nu mai putin de 5 dintre cele 18 productii cinematografice aflate in competitie pentru Leul de aur, abordand subiecte religioase si relevand, subtil sau direct o exacerbare a trairilor in numele credintei.

The Reluctant fundamentalist regizat de indianca Mira Nair prezinta motivele care au stat la baza nasterii fundamentalismului islamic post 11 septembrie 2001.

Fundamentalismul religios este abordat si de catre americanul Paul Thomas in productia The Master, un film in care este vorba despre formarea miscarii Scientologice, film in care joaca Joaquin Phoenix si Philip Seymour Hoffman.

Cel de-al treilea film din competitia de la Venetia care abordeaza teme religioase cu trairi duse la extrem, este Paradise Faith al regizorului austriac Ulrich Seidl, film ce prezinta o alta fata a fundamentalismului religios, in care religia este transformata in devianta patologica pentru a ascunde nevoia disperata de dragoste a Annei Maria, personajul principal al filmului.

Fill the Void, filmul israeliencei Rama Burshtein, este cel de-al patrulea film in care ne intalnim cu fundamentalismul religios, de aceasta data al unei comunitati ultrareligioase de la Tel Aviv - comunitatea Haredim, bazată pe respectul fata de traditii si reguli.

Si nu in ultimul rand, imaginile puternice si violente din filmul regizorului coreean Kim Ki-duk Pieta care a castigat si trofeul Leul de aur, reflecta de asemenea religia, razbunarea si setea de bani.
  
asdasd