Experiment audio-vizual inedit la TIFF 2010

Miercuri, 5 Mai 2010, Categoria: Festival

Experiment audio-vizual inedit la TIFF 2010 La cea de-a noua editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), publicul festivalier va avea parte de un eveniment de senzatie.

In seara zilei de 31 mai, de la ora 20.30, sala Auditorium din cadrul UBB va gazdui un experiment audio-vizual cu totul inedit: 13 Most Beautiful Songs... a Soundtrack for Andy Warhol’s Screen Tests, un proiect initiat si sustinut de cunoscutul pianist si compozitor de jazz Lucian Ban (SUA/Romania), in colaborare cu Mat Maneri (SUA), Silent Strike (Romania) si Dan Basu (Romania).

Proiectul propune un soundtrack inedit pentru legendarele screen tests ale artistului Andy Warhol. Filmate intre 1967-1970, testele lui Warhol prezinta portretele a diferiti artisti, dansatori, muzicieni, actori, sau simpli "vizitatori" ai "Fabricii" – locul in care Warhol s-a lasat inconjurat de-a lungul anilor de oameni pe cat de diferiti, pe atat de interesanti. Filmarile au fost realizate de Warhol pe 16 mm, in alb-negru, fiind proiectate apoi in slow-motion si rezultand astfel niste video-uri de 4 minute care surprind diversitatea chipului uman, oferind o larga paleta de protagonisti de la Dennis Hopper, Bob Dylan, David Bowie sau Lou Reed pana la diversi anonimi care au facut parte din existenta lui Warhol la "The Factory".

Lucian Ban a fost inspirat de aceste filmari care poarta semnatura lui Andy Warhol si a generat proiectul "13 Most Beautiful Songs... a Soundtrack for Andy Warhol’s Screen Tests", imaginind alaturi de alti doi muzicieni coloana sonora perfecta pentru 10 din filmarile celebrului artist american.

Mixand muzica electronica, acorduri de jazz si poezii rostite semnate de Allen Ginsberg sau William S. Burrough, show-ul muzical imbraca perfect proiectia atent "controlata" de artistul vizual Dan Basu, rezultatul final fiind unul pe cat de fascinant, pe atat de intens pentru public.

In cadrul TIFF 2010, proiectul se va bucura in premiera de prezenta lui Mat Maneri (foto - credit Elmar Lemes), un celebru violist nominalizat la Premiile Grammy 2006 la categoria Best Alternative Music Album cu albumul Pentagon.

  
asdasd