Cum a fost la SPS TALENT CAMP

Vineri, 2 Iulie 2010, Categoria: Comunicate

Cum a fost la SPS TALENT CAMP A doua editie a festivalului de film online Spune pe scurt, initiata pe 1 mai a.c. si rezervata productiilor low/no budget, s-a incheiat oficial duminica seara, in comuna mureseana Râciu. Asta pentru ca anul acesta, cu sprijinul Asociatiei Centrul Multimedia Teatru 74 din Targu Mures si a Primariei din Râciu, festivalul s-a continuat in afara mediului virtual cu SPS Talent Camp (25-27 iunie), devenind astfel singurul festival de scurtmetraj din mediul rural romanesc.

Trofeul pentru cel mai bun film din competitia Spune pe scurt a fost acordat animatiei „Obiceiuri proaste” de Oana Catalina Gheorghiu (studenta la Universitatea de Arhitectura din Bucuresti). Celelalte scurtmetraje premiate au fost „Alexandru” de Desiree Halaseh (Iasi) – cel mai bun film de fictiune, „Upload” de Andreea Mironiuc (Piatra Neamt) – cel mai bun film de animatie si „Liftier autorizat” de Cristian Corduneanu (Bucuresti) – cel mai bun film documentar. Premiul publicului, stabilit pe baza feedback-ului primit de scurtmetraje pe site-urile Spunepescurt.ro si 220.ro, a fost obtinut de filmul „Mut”, semnat de Ana Maria Comanescu din Bucuresti.

Cei 35 de cineasti aspiranti care au fost prezenti la SPS Talent Camp Râciu 2010 au avut posibilitatea de a participa la ateliere creative si interactive, sustinute de specialisti in domeniu. Astfel, ei au contribuit la realizarea unei scurte animatii stop motion despre eveniment, sub coordonarea operatorului Marius Iacob, au aflat mai multe secrete si trucuri fotografice de la Bogdan Filip, au intrat in pielea actorilor prin exercitiile captivante propuse de Alex Margineanu (cunoscut din filmele lui Cristian Nemescu) si au discutat despre Noul Cinema Romanesc si receptarea sa cu criticul Mihai Fulger.

La Casa de Cultura „Vasile Contiu” a comunei, unde, din cauza vremii potrivnice, s-a desfasurat intregul program, au mai avut loc proiectii de filme romanesti (multapreciatul lungmetraj „Politist, adjectiv” de Corneliu Porumboiu, scurtmetraje selectionate si premiate la importante festivaluri internationale, precum si toate cele 46 de productii low/no budget selectionate in competitia Spune pe scurt), un spectacol al companiei Teatru 74 („Hotii” de Conor McPherson, in regia lui Cristi Juncu) si doua concerte cu trupe targmuresene (Cassa 3 si AndarCavar Bend). Toate cele trei seri ale Talent Camp-ului s-au incheiat cu petreceri incinse, pe muzica mixata de DJ Kuki.

La aceste evenimente, pe langa oaspetii din Bucuresti si din alte orase ale tarii, au participat si numerosi sateni din Râciu, intrigati si fascinati de efervescenta culturala aparuta peste noapte in linistita lor comuna. Unii oameni ai locului, asa cum observa inimosul primar Ioan Vasu la ceremonia de premiere, chiar s-au temut „sa nu-i deranjeze” pe invitatii Talent Camp, asa ca i-au sprijinit de la distanta.

Pe langa latura cultural-artistica, Spune pe scurt a dovedit la Râciu si o latura ecologica. Pentru acest lucru, organizatorilor li s-au alaturat, de-a lungul celor trei zile de Talent Camp, tinerii voluntari, cu initiativa si spirit ecologic, de la Let’s do it, Romania!

Pana la Talent Camp 2011, Spune pe scurt pregateste si alte evenimente, in Bucuresti si in provincie.
  
asdasd