The Brothers Bloom

Luni, 1 Iunie 2009, Categoria: Cronica de film

The Brothers Bloom O voce din off (cea a actorului-magician Ricky Jay) ne introduce cu pompa in povestea fratilor Bloom, un cuplu de escroci de elita avandu-l la carma pe Stephen (Mark Ruffalo), creierul operatiunilor de inselatorie ticluite cu pasiune cvasi-dramaturgica, si in centrul actiunii pe Bloom (Adrien Brody), sensibilul familiei, actor priceput si suflet chinuit de remuscari, tanjind dupa fiorul dragostei incercat in copilarie si simpatizand cu "victimele".

Epuizat dupa 25 de ani de activitate, Bloom (Bloom si mai cum? Mister...) vrea sa se retraga, dornic de o viata fara "scheme", insa e convins de fratele sau sa participe la o ultima lovitura, avand in vizor o bogatasa cam dusa cu pluta, tanara si dragalasa (Rachel Weisz), de care escrocul cu inima de aur se va indragosti iremediabil. Dealtfel Penelope (miss Weisz in plina forma) e partitura cea mai reusita a peliculei, osciland mereu intre naivitate, apucaturi excentrice si o pofta de aventura desprinsa din cartile cu povesti savurate in singuratate, in resedinta sa impunatoare de pe Coasta de Est (in care veti recunoaste, cu inima palpitand de fior patriotic, Castelul Peles).



In rest personajele sunt schite desenate in carioca, profunzimea fiind inlocuita de o costumatie bizar-atemporala si cateva discursuri rasuflate despre destin, fratii Bloom sunt caricaturile perfecte ale unor escroci de roman victorian, asortati cu alte cateva figuri dickensiene (in care nici Robbie Coltrane, nici Maximilian Schell nu reusesc mare lucru), escrocheriile sunt reduse la o schema logica rece si bine calculata si totul are un iz de mucava, de contrafacut, o joaca de-a hotii si vardistii cu trucuri de prestidigitator si mult machiaj acoperind golurile de inspiratie. Un film usurel, cu dialoguri dichisite si cateva secvente amuzante, un labirint de masti, minciuni si fantezii (cine pe cine inseala mai abitir?) in care e usor sa te ratacesti si care la capat de drum te lasa cu o singura intrebare: "asa, si?"



[Adela Marcov]
  
asdasd