Push

Marti, 10 Februarie 2009, Categoria: Cronica de film

Push Daca vi s-a urat de atatea filme "grele", nominalizari la Oscar, premii BAFTA si Globuri de Aur, va puteti duce cerebelul in vacanta la "Razboiul mintii". Ce-i drept nu va fi o calatorie prea odihnitoare: in primele minute va trebui sa digerati introducerea in culisele unei organizatii secrete, mostenitoare a unor laboratoare sinistre din regimul nazist si continuatoare a unor experimente crude pe subiecti nevinovati. Si subiectii sunt atat de variati, ca va trebuie ceva vreme pana sa-i asimilati pe toti: unii au puteri telekinetice ("movers"), altii pot vedea viitorul ("watchers"), unii vindeca cu privirea ("stitchers"), altii iti sparg timpanele cu niste strigate teribile ("bleeders") - puteti citi aici despre galeria completa.

Ne intalnim apoi cu Nick (Chris Evans), un "mover" din tata-n fiu, care se trezeste implicat fara voia lui intr-o intriga complicata (si pe alocuri totalmente lipsita de logica) alaturi de Cassie (Dakota Fanning), o pustoaica buna de gura si Kira (Camilla Belle), o fosta iubita pe urmele careia se afla "tipii cei rai" din organizatie. Cum-necum, Kira e singurul subiect dotat cu abilitati paranormale ce a supravietuit injectarii cu un ser-minune, destinat sa sporeasca puterile si sa faca agentii de neinvins. Nu se intelege prea bine in ce masura serul chiar functioneaza - Kira are adversari pe masura care nu si-au injectat nimic in vene, nici macar sos de soia, asa cum incearca Nick mai pe final.

Dar ce mai conteaza: avem urmariri spectaculoase pe strazile Hong Kong-ului, niste chinezi fiorosi insotiti de o fatuca cu look de Lolita impertinenta care ameninta "familia mea iti va strivi creierul ca pe o patlagica", o valiza misterioasa cu un continut teribil de banal, o super-ultra-agenta (mama lui Cassie) care vede viitorul mai bine ca toti dar nu poate face mare lucru pentru a-l influenta. Si avem si o semi-idila intre Nick si Kira care incearca sa reaprinda flama amorului nebun in care s-au scaldat odata; pacat ca se privesc cu ochi senini si goi iar chimia lipseste cu desavarsire. Cine stie, poate in creierele telepate nu mai e loc de oxitocina si endorfine.

Regizorul declara ca subiectul experimentelor cu puteri ale mintii e inspirat din realitate - tot ce se poate. Numai ca realitatea din "Push" e cusuta cu ata alba; si aceea rupta pe la colturi.

[Adela Marcov]
  
asdasd