Razboiul mintii - Inside story [2]

Marti, 10 Februarie 2009, Categoria: Diverse

Razboiul mintii - Inside story [2] Premisele de la care porneste "Push / Razboiul mintii" - o lume in care oameni obisnuiti, care sunt capabili de acte uimitoare, sunt testati si controlati de o agentie guvernamentala secreta - i-a starnit curiozitatea regizorului si l-a trimis sa caute mai multe informatii pe Internet. "Am tastat 'Experimente cu puteri ale mintii'", spune McGuigan. "Aici apare lucrul uluitor. E 1949 iar Razboiul Rece e pe cale sa inceapa. Oamenii incep sa faca experimente pe ce poate mintea sa faca."

McGuigan a aflat ca in anii imediat urmatori celui de-al Doilea Razboi Mondial, ideea folosirii clarvazatorilor pentru strangerea de informatii a inceput sa circule in cercurile guvernamentale din Statele Unite si in Uniunea Sovietica.

"Gandeste-te putin!", spune Glenn Williamson, producator al filmului Razboiul mintii si presedintele companiei Back Lot Pictures. "Ai pe cineva care poate cu adevarat sa vada viitorul sau sa manipuleze gandurile celorlalti. E un mod extraordinar de contraspionaj."

"Filmul are radacini puternice in experimente reale.", observa Williamson. "Dosarele sunt confidentiale, asa ca nu stiu cat de multe s-au intamplat in realitate si nici nu vom sti. Cea mai intunecata parte a fost in timpul Germaniei naziste, dar, mai de curand, in timpul Razboiului Rece, atat Uniunea Sovietica, cat si America au desfasurat experimente cu oameni care pareau sa aiba aceste capacitati."

Lumea mortala a spionajului psihologic prezentat in "Push / Razboiul mintii" isi are radainile in eforturile guvernului Statelor Unite de a folosi mediumi special instruiti in scopuri militare. Poate ca cel mai bine cunocut exemplu de asemenea eforturi e Proiectul Stargate, sponsorizat de armata Statelor Unite de a investiga posibilitatea aplicarii militare a fenomenului psihic. Mediumii instruiti in cadrul acestui program au dat dovada de acte remarcabile - de la identificarea locurilor sau a instalarilor militare, numai cu un set de coordonate care sa-i ghideze, la localizarea exacta a punctelor unde s-au prabusit sau au disparut nave aeriene si la prezicerea datelor in care au fost lansate submarine inamice si cargoboturi, pentru a aminti numai o parte din ele.

Cu baza la Universitatea Stanford si cuprinzand un numar de subproiecte incepand cu anii '70 pana in 1995, Proiectul Stargate a dezvoltat o serie de protocoluri pentru a face ca cercetarile de clar viziune si de proiectie in afara organismului mai stiintifice. Aceasta arta paranormala poarta numele de "vedere la distanta" - puterea de a "vedea" evenimente, locuri sau informatii in ciuda locului in care se afla. Proiectul Stargate a crescut cel putin in parte datorita grijii securitatii nationale venite din rapoartele cum ca si Uniunea Sovietica realizeaza cercetari in telekineza. Ironia face ca aceste rapoarte sa fie o campanie de dezinformare sovietica, initiata ca raspuns la zvonurile cum ca Statele Unite fac experimente in domeniul paranormal.

Remote viewing este doar una dintre puterile paranormale pe care le-au cercetat diverse guverne. Alte cercetari includ telekineza, hipnoza si hipnoza la distanta, uneori insotita de folosirea drogurilor, a terapiei de soc, a radiatiilor si a altor tehnici.

In timpul Primului Razboi Mondial, atat doctorii britanici, cat si cei germani au facut experimente cu privire la tehnicile paranormale, folosind cu succesc hipnoza pentru a vindeca soldati in stare de soc. In cel de-al Doilea Razboi Mondial, hipnoza a fost folosita pentru a programa curieri spioni - o abordare favorizata de George Hoban Estabrooks. Profesor de psihologie care a studiat la Harvard, Estabrooks nu numai ca a pretins ca a programat multi spioni pentru forta aliata folosind hipnoza, dar a spus si ca a putut sa faca un agent sa aiba doua personalitati distincte, fiecare dintre ele neavand cunostinta de existenta celeilalte. Estabrooks a mai pretins si ca ar fi hipnotizat oameni de la distanta.

Un alt element important din film, care are o paralela in programele de cercetare guvernamentala din realitate este eforul de a controla mintea oamenilor fara acordul acestora, chiar pana in punctul in care subiectul e condus catre autodistrugere voita - cu ajutorul unor droguri psihotropice.

In anii postbelici premergatori Razboiului Rece, au fost dezvaluite o serie de programe clandestine sponsorizate de Statele unite. Un asemenea program, avand numele de cod MK-ULTRA, a fost un program de cercetare aflat sub acoperirea CIA, desfasurat de Biroul de Inteligenta Stiintifica, privind interogatoriul controlat prin puterea mintii si chimic. Scopul acestui program era un "drog al adevarului" care sa poata fi folosit in interogarea persoanelor suspecte a fi spioni sovietici in timpul Razboiului Rece. Scopul a fost subliniat intr-un memo datat in ianuarie 1952, care punea o intrebare tulburatoare: "Putem obtine controlul asupra unui individ pana in punctul in care sa faca ce ii cerem impotriva vointei lui si chiar impotriva oricarei legi a naturii, cum ar fi instinctul de autoconservare?"

Incepand de la sfarsitul anilor '50 si continuand cel putin pana la sfarsitul anilor '60, MK-ULTRA a operat dintr-un laborator secret fondat de CIA la Universitatea McGill din Montreal, Canada. Acolo, psihiatrul Donald Ewen Cameron a realizat o serie de experimente folosind implantarea de amintiri si stergerea de memorie prin terapie electroconvulsiva, LSD, coma prelungita indusa prin folosirea drogurilor, privare de somn, zgomot si repetare de secvente inregistrate, printre alte practici crude. Programul a recrutat pacienti fara consimtamantul acestora, unii dintre care au avut urmari definitive ca rezultat al experimentelor, altii murind chiar.

Pentru ca majoritatea datelor MK-ULTRA au fost distruse intentionat in anul 1973 la ordinul directorului de atunci al CIA, Richard Helms, a fost dificil, daca nu chiar imposibil ca investigatorii sa inteleaga complet mai bine de 150 de subproiecte de cercetare sponsorizate de MK-ULTRA si legate de programele CIA.

Proiectul Stargate ramane probabil cel mai bine documentat dintre programele de acest tip. Astazi, mai multi dintre fostii recruti sunt inca in viata si au scris mult pe subiectul "vederii la distanta", aparand, astfel, carti cu titluri precum "Reading the Enemy’s Mind: Inside Star Gate America’s Psychic Espionage Program" (de Paul H. Smith), "The Ultimate Time Machine" (de Joseph McMoneagle) si "The Seventh Sense" (de Lyn Buchanan). Si desi guvernul si armata au negat orice continuare a acestor programe secrete incepand cu 1995, mai multe surse, intre care si fosti agenti CIA afirma ca CIA duce campanii de dezinformare si ca cercetarile efectuate de CIA continua si in ziua de astazi.
  
asdasd