Circul Vesel - O noua productie originala HBO Romania

Luni, 22 Martie 2010, Categoria: Noutati

Circul Vesel - O noua productie originala HBO Romania HBO Romania anunta premiera celui mai nou documentar original, Circul Vesel, in regia lui Claudiu Mitcu. Il puteti urmari in exclusivitate joi, 25 martie, de la ora 20.00.



Filmul spune povestea uneia dintre cele mai vechi familii de artisti de circ din tara, respectiv a unora dintre cei mai batrani artisti de circ inca in viata, descendenti ai fondatorului Circului Globus, Toma Zdebschi. Mina si Carol sunt casatoriti de cincizeci de ani. Amandoi au fost artisti de circ. Mina are acum 75 de ani, iar Carol, 84, au impreuna o fata, Rica, doi nepoti, Aura si Bogdan, si o stranepoata de 7 ani. Carol este fiul lui Toma Zdebschi, unul dintre primii proprietari de circ ambulant in Romania. Odata cu venirea comunistilor, circurile din Romania sunt nationalizate, iar Carol este fortat sa cedeze denumirea de Circul Globus, acest nume fiind preluat de catre Circul de Stat. Din anul 1992, cei doi se retrag si-si traiesc viata intr-o casa din cartierul Rahova – Bucuresti, in curtea careia mai sta inca primul lor vagon, cel cu care au colindat prin toata tara. In fiecare an, pe 29 august, familia si prietenii se aduna in curtea casei din Rahova pentru a sarbatori ziua lui Carol.

Filmul nu pune accentul pe “istoria circului in Romania", ci pe povestea de viata a unor artisti de circ (poate cei mai vechi la ora asta din Romania), pe destinul lor, spune regizorul Claudiu Mitcu despre Circul Vesel, un film cinstit, curajos, dar delicat, cu o poveste care se intinde pe parcursul unui secol si care, asa cum ii sta bine unei povesti a secolulului XX, implica nazisti, sovietici, comunisti, securisti, politisti si artisti – toti gravitand in jurul cuplului Carol si Mina Zdebschi.

Scris de Aura Sorescu si Claudiu Mitcu si filmat de Toma Velio (pentru a treia oara pe genericul unui documentar original HBO – dupa Nunti, muzici si casete video si Australia), filmul a fost realizat in perioada iulie 2009 – ianuarie 2010, filmarile avand loc in vara lui 2009, in Bucuresti, Calarasi, Fagaras si Frata – judetul Cluj. Producatorul executiv al filmului este compania wearebasca.

Finalist al editiei din 2009 a Concursului National de Scenarii – sectiunea Documentar – organizat de HBO in parteneriat cu Festivalul International de Film Transilvania, Circul Vesel este primul dintre cele trei proiecte ajunse in finala sectiunii de documentare a concursului, care au devenit productii originale HBO Romania si urmeaza sa fie lansate in acest an. Ele se vor alatura celorlalte productii originale HBO Romania: Nunti, Muzici si Casete Video, Apocalipsa dupa Soferi, Australia, Lumea Vazuta de Ion B.

Pentru mai multe detalii puteti accesa www.circulvesel.ro.
  
asdasd