Cetatea Sighisoarei deschide portile cinematografiei romanesti

Miercuri, 19 August 2009, Categoria: Noutati

Cetatea Sighisoarei deschide portile cinematografiei romanesti Intre 17 si 20 septembrie, la Sighisoara va avea loc primul eveniment cinematografic dedicat filmelor romanesti premiate. Organizatorii festivalului, Fundatia Romana pentru Educatie si Educatori si Primaria Municipiului Sighisoara, reunesc cele mai bune scurt metraje, documentare si lung metraje pentru a oferi publicului o privire de ansamblu asupra filmelor autohtone recunoscute international in 2008.

Sighisoara este un simbol istoric puternic. Plasarea in cetate a unui festival care are drept scop principal reevaluarea si promovarea culturii cinematografice romaneasti nu este intamplatoare. Marele public are ocazia de a intalni elita cineastilor romani intr-una din locatiile care asigura prestigiul Romaniei de secole.

Proiectiile se vor desfasura in doua locatii: ziua in sala Casei de Cultura "Mihai Eminescu", iar seara in aer liber, in pitoreasca si indragita Piata Centrala. Intrarea este libera in masura spatiului disponibil.

Printre filmele din palmaresul festivalului, amintim prima productie romaneasca distinsa cu Marele Premiu la Cannes "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", in regia lui Cristian Mungiu. "Podul de flori", cea mai noua realizare filmografica a lui Thomas Ciulei, un cineast complet, cu o activitate documentaristica impresionanta. "Constantin si Elena", de Andrei Dascalescu, etalon pentru ceea ce se considera la ora actuala un debut de succes. "Testimonial", poate cel mai personal film al lui Razvan Georgescu, un documentar transant cu subiect tabu. In sfarsit, "Elevator", productie "revelatoare" independenta realizata cu un buget record.

Selectia de scurt metraje enumera, printre altele, titluri precum: "Radu + Ana" (Paul Negoescu), "Interior. Scara de bloc" (Ciprian Alexandrescu), "Fata galbena care rade" (Constantin Popescu Jr.), "Valuri" (Adrian Sitaru), "Megatron" (Marian Crisan), "Alexandra" (Radu Jude), "Stefan" (Stanca Radu). Realizatorii prezenti vor purta discutii cu publicul.

In cadrul unor dezbateri, spectatorii vor avea ocazia sa aprofundeze tematica succesului neasteptat al unor filme mai putin apreciate la noi, precum si problemele cu care se confrunta actualmente cineastii romani.

Sectiunea "In Memoriam..." il omagiaza pe precursorul oficial al Noului Val romanesc, Alexandru Tatos. In ultimii ani, el a fost redescoperit ca valoare cinematografica autentica de catre iubitorii realismului si ai minimalismului, stilurile care par sa fi condus Romania spre succes. "Secvente", una dintre capodoperele cineastului, va fi proiectat la Sighisoara in cadrul unei ceremonii speciale.

Mai multe detalii gasiti pe www.sighisoarafilmfestival.ro.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Microsoft, si este sustinut de 24 FUN, Cinemagia, Feeder, Filmoteca.ro, Hotnews, Observator Cultural, Port.ro, Punctul, Radio Guerilla, Realitatea Tv, Romania Libera, Videofil, Zi de Zi, Ziarul de Mures, Zoom Tv.
  
asdasd