Betting on Shorts - More than a Eurovision of ShortFilm 2009

Vineri, 6 Noiembrie 2009, Categoria: Noutati

Betting on Shorts - More than a Eurovision of ShortFilm 2009 Festivalul international de scurtmetraj "Betting on Shorts – More than a Eurovision of Short Film", desfasurat sambata, 14 noiembrie 2009, incepand cu ora 20.30, in 11 orase europene, va fi gazduit la Bucuresti de The Ark – Bursa Marfurilor (Calea Rahovei 196 A). Editia locala este organizata de Institutul Cultural Roman in parteneriat cu The Ark – Bursa Marfurilor. Tema editiei din acest an, derulate simultan la Atena, Barcelona, Londra, Maribor, Napoli, Novi Sad, Poznan, Stockholm, Salonic, Wiesbaden si Bucuresti, este "Control!".

Vor fi proiectate (la Bucuresti de la ora 21) cele 12 scurtmetraje selectate pentru competitia finala. Jurii formate din cineasti si critici de film vor desemna, in fiecare dintre orasele participante, castigatorul local. In aceeasi seara, dupa centralizarea voturilor, va fi anuntat filmul premiat al editiei. Scurtmetrajul romanesc aflat in concurs este O familie in regia lui Emanuel Parvu. In cadrul evenimentului de la Bucuresti vor mai fi proiectate scurtmetrajele "Venetia", in regia lui Florin Piersic Jr si "Valuri", in regia lui Adrian Sitaru. Cei doi regizori ai scurtmetrajelor proiectate in afara competitiei fac parte, alaturi de criticul de film Irina-Margareta Nistor, din juriul romanesc al editiei.



Desfasurarea simultana in 11 orase este completata de un alt element care distinge acest festival intre manifestarile de gen: spectatorii pot paria pe castigator, pe baza trailerelor filmelor, disponibile incepand cu 7 noiembrie pe www.icr.ro/betting_on_shorts si www.bettingonshorts.com. La aceste adrese sunt disponibile informatii despre filmele aflate in competitie – sinopsis, scurta biografie a regizorilor si fotografii.

Trailerele scurtmetrajelor vor fi proiectate si la The Ark – Bursa Marfurilor in deschiderea evenimentului, incepand cu ora 20.30, iar publicul isi va putea depune pariurile in urnele special amenajate in sala. Institutul Cultural Roman, Empire Film, DaKINO si UCIN vor oferi, prin tragere la sorti, cinci premii pentru cei care au pariat pe castigatorul final si cinci premii pentru cei care au pariat pe castigatorul desemnat de juriul local.

Betting on Shorts este un festival competitiv de scurtmetraj care se desfasoara anual, in mai multe orase. In fiecare an, organizatorii lanseaza o invitatie de participare catre cineastii din intreaga lume pentru a-si inscrie in cursa filme de scurtmetraj, realizate pe o tema data, cu durata maxima de 10 minute. In urma selectiei, 10 – 15 scurtmetraje participa in competitia finala, eveniment ce are loc simultan in toate orasele participante. Prima editie a festivalului a avut loc in 2005, in cadrul Institutului de Arte Contemporane (ICA) din Londra. Temele editiilor precedente au fost Playtime, Vacancy, Mad or bad si Money! Money! Money!. Incepand din 2008, Institutul Cultural Roman este partener al festivalului.
  
asdasd