Berlinale 2009 si-a desemnat castigatorii

Luni, 16 Februarie 2009, Categoria: Noutati

Berlinale 2009 si-a desemnat castigatorii Cea de-a 59-a editie a Festivalului de Film de la Berlin si-a desemnat castigatorii: Ursul de Aur pentru cel mai bun film i-a revenit peliculei "La Teta Asustada (The Milk of Sorrow)", de Claudia Llosa, care a avut premiera europeana la Berlinala.

Filmele romanesti s-au intors si ele cu trofee: Ursul de Argint pentru contributia artistica exceptionala a revenit lui Gábor Erdély si Tamás Székely, care s-au ocupat de sunetul coproductiei romano-britanico-maghiare "Katalin Varga", de Peter Strickland, in timp ce lung-metrajul de debut al lui Radu Jude, "Cea mai fericita fata din lume", a obtinut Premiul C.I.C.A.E. (Confederation Internationale des Cinemas d'Art et d'Essai).

Alte premii decernate in cadrul festivalului au fost:

Ursul de Argint - Marele Premiu al Juriului - ex-aequo "Alle Anderen (Everyone else)", de Maren Ade, si "Gigante", de Adrián Biniez

Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor - Asghar Farhadi, pentru "Darbareye Elly (About Elly)"

Ursul de Argint pentru cea mai buna actrita - Birgit Minichmayr, pentru "Alle Anderen (Everyone else)", de Maren Ade

Ursul de Argint pentru pentru cel mai bun actor - Sotigui Kouyate, pentru "London River", de Rachid Bouchareb

Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu - Oren Moverman si Alessandro Camon, pentru "The Messenger", de Oren Moverman

Premiul Alfred-Bauer - ex-aequo: "Gigante", de Adrián Biniez, si "Tatarak (Sweet Rush)", de Andrzej Wajda

Premiul pentru cel mai bun film de debut (sectiunile Competitie, Panorama, Forum, Generatia Kplus si 14plus): "Gigante", de Adrián Biniez (prezentat la Forum).

Sectiunea scurtmetraj:

Ursul de Aur - "Please Say Something", de David OReilly (Irlanda)

Ursul de Argint - "Jade", de Daniel Elliott (Marea Britanie).

Premiul DAAD - "The Illusion", de Susana Barriga (Cuba)

Filme premiate de Juriile FIPRESCI - "La teta asustada (The Milk Of Sorrow)", de Claudia Llosa (Competitie), "Nord (North)", de Rune Denstad Langlo (Panorama), "Ai no mukidashi (Love Exposure)", de Sono Sion (Forum).
  
asdasd