Animest 2009: Mary si Max

Luni, 5 Octombrie 2009, Categoria: Festival

Animest 2009: Mary si Max "Mary si Max", filmul care a deschis Anim'est-ul de anul acesta, urmareste prietenia bizara si induiosatoare, intinsa pe aproape 20 de ani, dintre Mary Daisy Dinkle, o pustoaica australiana de 8 ani "cu ochii de culoarea apelor noroioase si un semn din nastere de culoarea rahatului", si Max Jerry Horovitz, un evreu new-yorkez nevrotic si supra-ponderal, obsedat de dulciuri si inspaimantat de semenii sai.

Copil timid si singuratic, cu o mama alcoolica si un tata ciudat (care isi umple timpul liber impaind pasarile moarte gasite pe marginea autostrazii), Mary isi cauta un prieten alegand la intamplare un nume din cartea de telefon. Soarta i-l aduce in cale pe Max, un adult cu hiper-sensibilitati de copil, si intre cei doi se infiripa o amicitie neobisnuita, alimentata de confesiuni, cadouri facute cu drag si pasiunea comuna pentru ciocolata si desene animate. Cele doua "ratuste urate" pe care nu le iubeste nimeni se gasesc peste ocean si invata sa simta impreuna - sa rada, sa sufere, sa iubeasca.

Un New York in tonuri reci si cumbre, amintind de "Sin City", o Australie maronie si noroioasa - Adam Elliott foloseste excelent culorile pentru a ilustra alienarea, multimea solitara care isi traieste izolat problemele (de la alcoolism si obezitate pana la bolile mentale ori tendintele de suicid). Teme destul de "intunecate" pentru un film de animatie, tratate onest, dar subliniate uneori excesiv - precum micul discurs al lui Max despre ecologie si stupiditatea speciei umane. Teme pe care Elliott reuseste sa le abordeze cu mult umor si deosebita atentie la detalii, conturand personaje pline de expresie si personalitate, chiar daca sunt modelate din lut. Ce-i drept detaliile lungesc uneori inutil anumite scene, sau adauga povestii o nota stridenta de patetism, insa una peste alta filmul merita vazut - si il gasiti in seara asta la Cinema Patria, de la 20:30. Enjoy!
  
asdasd