Animatii cenzurate si proiectii pentru copii in ziua 2 la Animest

Vineri, 2 Octombrie 2009, Categoria: Festival

Animatii cenzurate si proiectii pentru copii in ziua 2 la Animest Ziua a doua de Anim'est, sambata, 3 octombrie 2009, le pregateste iubitorilor de film din Bucuresti proiectii speciale, destinate tuturor categoriiilor de cinefili: Dupa 20 de ani, un grupaj de scurt metraje-soc, cenzurate de regimul comunist si recuperate de Arhiva Nationala de Filme; proiectii speciale de scurt si lung metraj destinate copiilor si patru lung metraje semnate Hayao Miyazaki, cate unul in fiecare locatie a festivalului,  scurt metrajele best of ale animatoarei Luminita Cazacu, reprezinta highlight-urile unei zile pline la cel mai important festival de film de animatie din Bucuresti

Criticul de film Dana Duma, cea care a selectionat cele 7 scurt metraje din grupajul Dupa 20 de ani, programat de la ora 16:00, la Cinema Union, declara: „Atatea cate au existat, incercarile subversive ale cineastilor de a aborda teme sau subiecte care dadeau insomnii celor care se ocupau cu cenzura erau rapid sanctionate sau, atunci cand nu erau reperate in faza aprobarii scenariului, filmele erau amputate sau li se refuza dreptul de a fi proiectate in salile de cinema”. Sapte filme scurte, printre care Tocirea (1985), in regia lui Radu  Igaszag, Galileo Galilei (1984), al lui Mihai Badica  (astazi unul dintre cei mai importanti animatori din Danemarca si invitat special al primei editii Anim'est), Trei pilule greu de inghitit (1980), regizat de Stefan Atanasiu, sunt doar trei dintre titlurile produse in studiourile statului roman, si care nu au putut fi proiectate decat dupa 1990.

Seria proiectiilor dedicate copiilor debuteaza tot sambata, 3 octombrie. Mia si Migou / Mia et le Migou (Franta, 2008, r. Jacques Remy Girard) este lung metrajul care deschide ziua de proiectii de la Cinema Patria, de la ora 12:30. O poveste emotionanta despre prietenie si maturizare, scenariul filmului o are in prim plan pe Mia, fiica muncitorului Pedro, care pleaca din oras pe urmele tatalui sau, si il gaseste pe un santier unde se intampla lucruri ciudate controlate de forte misterioase, cu care micuta va trebui sa se confrunte pentru a-l salva pe Pedro. La 14:00, la Cinema Union, tinerii spectatori vor putea sa urmareasca un alt program special de scurt metraje, de data aceasta fiind vorba despre cele mai amuzante si emotionante animatii scurte romanesti din Arhiva Nationala de Filme, selectionate de asemenea de criticul Dana Duma. Proiectiile de la Patria continua de la ora 14:30 cu Programul international pentru copii, o selectie de scurt metraje internationale pentru copii, alese de Mihai Mitrica dintre filmele inscrise la Anim'est si dintre titluri aratate deja cu succes in festivaluri de film din lumea intreaga.

Luminita Cazacu, artist plastic, regizor de film de animatie, scenograf, grafician si scenarist, este invitatul special din Romania al acestei editii. Din sutele de filme la care a lucrat de-a lungul unei cariere de 40 de ani in animatie, inceputa la Studioul Cinematografic Animafilm si contifnuata la Studioul Dacodac Millimages, Anim'est prezinta un grupaj de 8 scurt metraje, programat pentru prima data in prezenta Luminitei Cazacu sambata, 3 octombrie, de la ora 18:00 la Cinema Union, precum si indragitul lung metraj Calatoriile lui Pin-Pin.

Retrospectiva dedicata legendarului animator japonez Hayao Myiazaki, deschisa vineri seara la Cinema Elvira Popescu, aduce in toate cele patru locatii ale festivalului cate un lung metraj de exceptie: Nausicaa din Valea vantului / Kaze no tani no Naushika, proiectat la Cinema Patria la ora 22:30, Castelul umblator al lui Howl, care poate fi urmarit la Cinema Union de la ora 20:00, Ponyo, difuzat la Cinema Elvira Popescu de la ora 19:00 si, in fine, Calatoria lui Chihiro, proiectat in aer liber la Open Air Carturesti (Gradina Verona).

Cea de-a patra editie a Festivalului International de Film de Animatie Anim'est are loc in perioada 2-11 octombrie 2009 la Bucuresti, fiind gazduita de Cinema Patria, Cinema Elvira Popescu, Cinema Union si Open Air Carturesti (Gradina Verona).

Clubul festivalului se afla la subsolul Librariei Carturesti de pe strada Artur Verona. Evenimentul este organizat de Asociatia Culturala Estenest si sustinut de Ogilvy. Biletele se gasesc prin Bilet.ro, pe internet, precum si in reteaua magazinelor partenere.
  
asdasd