23 August cu filme romanesti la HBO

Marti, 10 August 2010, Categoria: Recomandari TV

23 August cu filme romanesti la HBO Daca e 23 august, e Ziua Filmului Romanesc la HBO. Un element deja traditional al programului HBO, Ziua Filmului Romanesc se anunta a fi in acest an extrem de bogata in premiere autohtone, iar telespectatorii HBO vor putea urmari in premiera si in exclusivitate pe micul ecran o selectie din filmele de scurt si lung metraj produse si lansate in Romania in 2010, multe dintre acestea fiind realizate cu participarea HBO.

Seara de luni, 23 august, incepe in forta la HBO: de la ora 19:00, cei aflati in fata micilor ecrane se vor putea "incalzi" cu doua scurt metraje autohtone cu un palmares bogat in selectii la festivaluri prestigioase din tara si de peste hotare: Trenul foamei (r. Viorel Timaru), filmul care spune povestea emotionanta a prieteniei dintre un tanar student fara bani si un veteran de razboi care isi asigura venituri suplimentare folosindu-si cupoanele de calatorie gratuita cu trenul si Caviar (de la ora 19:30, r. Razvan Savescu), scurt metrajul care prezinta relatia complicata dintre un tata vaduv care vine la Bucuresti pentru a aduce icre negre unei doamne foarte pricopsite, in speranta cu greu marturisita de a-i face un viitor artistic fetitei sale.

Filmul de lung metraj ce poarta semnatura Titus Muntean, Caravana cinematografica, incepe la HBO la ora 20:00, oferind telespectatorilor ocazia de a-l urmari pe Dorian Boguta intr-un rol memorabil, acompaniat de Mircea Diaconu si Iulia Luminare, debutanta in lung metraj. Actiunea filmului scris dupa un roman de Ioan Grosan se petrece in Romania anilor '50, in care zelosul activist Tavi (Dorian Boguta) calatoreste prin Muntii Apuseni cu o caravana cinematografica, pentru a prezenta filme sovietice „de culturalizare” satenilor din Transilvania. Lucrurile iau, insa, o intorsatura neasteptata la fata locului, iar sentimentele lui Tavi intra in conflict cu convingerile sale politice atunci cand se indragosteste de bibliotecara satului, fermecatoarea Corina (Iulia Luminare).

De la ora 21:45, la HBO ruleaza Colivia, scurt metrajul lui Adrian Sitaru, premiat in cadrul celebrului festival de film de la Berlin, avand in palmares si Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj romanesc la Festivalul International de Film Transilvania, dar si trofeul importantului festival de film scurt de la Vila do Conde. Avandu-i in distributie pe Adrian Titieni, Clara si Vlad Voda, acesta spune cu mult umor povestea unui baietel care gaseste o pasare bolnava, o aduce acasa si, cu toata impotrivirea parintilor, incepe s-o ingrijeasca. In continuarea Coliviei, la ora 22:00, Lord, celalalt scurt metraj regizat de Adrian Sitaru si lansat in 2010, selectionat in competitia recent incheiatului Festival de Film de la Sarajevo, aduce pe micul ecran un personaj cu totul inedit: un tanar care traieste din mici escrocherii, furand catei de prin parcuri si apoi pretinzand rascumparare, dar care ascunde, in ciuda tuturor aparentelor un suflet delicat. Seria premierelor de scurt metraj continua la ora 22:35 cu Derby, cel mai recent film regizat de Paul Negoescu, selectionat in competitiile festivalurilor de film de la Berlin si Sarajevo. Cu o distributie din care nu lipsesc Clara Voda, Bogdan Voda si Maria Mitu, una dintre protagonistele serialului In deriva, produs de HBO Central Europe, care va fi lansat in aceasta iarna la HBO, Derby este un film despre parinti si adolescenti, un instantaneu din viata unui tata caruia ii vine greu sa accepte ca fiica lui nu mai este o copila.

Cei care nu au putut sa urmareasca pana acum sau doresc sa revada Politist adjectiv, multi-premiatul lung metraj al lui Corneliu Porumboiu, vor avea sansa sa o faca incepand cu ora 22:55. Dragos Bucur si Vlad Ivanov pot fi vazuti in acest lung metraj de referinta pentru istoria filmului autohton contemporan, intr-un fals policier despre cuvinte, semnificatii si felul in care functioneaza relatiile dintre oameni.

Cel mai recent documentar original HBO Romania, The Shukar Collective Project, regizat de Matei-Alexandru Mocanu incheie in forta Ziua Filmului Romanesc la HBO, la ora 00:50.
  
asdasd