Ziua Filmului Rus la ICR

Miercuri, 1 Octombrie 2008, Categoria: Noutati

Ziua Filmului Rus la ICR Institutul Cultural Roman prezinta miercuri, 8 octombrie, de la ora 19.00, a treia editie a Zilei Filmului Rus, proiect organizat impreuna cu Fundatia Est-Vest si Fundatia pentru Poezie "Mircea Dinescu". Proiectia va fi urmata de o dezbatere despre filmul rus si cel romanesc, intitulata "Modalitati de abordare in documentarul biografic, istoric si etnografic".

Batranul Peter, documentar, 26 min, 2008 / Regia: Ivan Golovnev

Filmul il prezinta pe batranul Peter Sengepov, ultimul saman de pe raul Kazym, care locuieste singur in taigaua siberiana.

Ivan Golovnev / Filmografie: Micuta Katerina, 2004; Musafirul, 2004; Raspantia, 2006. Premiul ONC la Festivalul de Scurtmetraje Alter-Native, Romania, 2005; mentiune speciala a juriului la Festivalul de Film de la Oberhausen, Germania, 2005; premiul UNICEF la Festivalul International de Documentare si Scurtmetraje, Bilbao, Spania, 2005; premiul special al juriului la Festivalul de Film „Black Maria“, New York, 2006; premiul pentru cel mai bun film la Festivalul International de scurtmetraje pe tematici culturale, India, Jaipur, 2007.

Repetitie la cvartet, 4 min, 2007 / Regia: Tofik Sahverdiev

Filmul prezinta repetitia Cvartetului Moscova, care interpreteaza un cvartet Giuseppe Verdi. Nu exista un subiect, dar totul este filmat cu un rafinament subtil, frumusetea imaginilor reprezentand unicul scop al demersului autorului.

Masa de la restaurant, 1 min, 2007 / Regia: Tofik Sahverdiev

Filmul propune un colaj de fotografii realizate de paparazzi. Filmat la Milano, fara actori, scurtmetrajul reprezinta un spectacol muzical, dramatic. O poveste de dragoste autentica, emotionanta si captivanta, care dureaza mai putin decat citirea acestui text.

Tofik Sahverdiev / Fimografie: Sa mori de dragoste; Despre iubire; Solistul; Marsul victoriei; Pentru aplauzele lumii. Filmul Sa mori de dragoste, 1990 este inclus pe lista CLASSICA – 50 cele mai interesante filme documentare din secolul XX. Premii: Premiul principal la Festivalul International de film de la San Francisco, 1990; Premiul Academiei de film NICA, 2001; Premiul festivalurilor de la Moscova – Pegasul de aur, 2001; Premiul pentru contributia importanta la dezvoltare artei cinematografice, Kalamata, Grecia, 2002.

Participa: Tatiana Donskaia, Ivan Golovnev, Tofik Sahverdiev, Alexandru Solomon, Thomas Ciulei, criticul de film Mihai Fulger si traducatoarea Maria Dinescu.
  
asdasd