Scurtmetrajele si publicul romanesc - o relatie dificila

Luni, 15 Iunie 2009, Categoria: Comunicate

Festivalul international de scurtmetraje Future Shorts, adus in Romania de Asociatia ORICUM si Feeder.ro, in parteneriat cu Vodafone Romania, organizeaza pe 26 iunie prima editie a maratonului de scurtmetraje NOAPTEA LUNGA A FILMELOR SCURTE.

Personalitati ale Noului Val din cinematografia romaneasca vor prezenta publicului scurtmetrajele care le-au adus inspiratie si pe care nu le-au putut uita. Pe langa filmele scurte recomandate de Corneliu Porumboiu, Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu, Cristi Puiu sau Radu Jude, publicul va mai putea vedea aproximativ 7 ore de filme. Premiere din colectia Future Shorts, filme horror selectate anul acesta la festivalul TIFF, dar si scurte premiate la Anim'est, isi asteapta spectatorii la NOAPTEA LUNGA.

Evenimentul isi propune sa devina un regal anual al iubitorilor de scurtmetraje, categorie cinematografica fara un mediu de expunere dedicat in Romania. De cele mai multe ori, scurtmetrajele raman „de uz intern”, simple obiecte de studiu in facultatile de profil, fara acces la marele public.

O serie de personalitati au raspuns intrebarii Future Shorts despre modalitatile prin care scurtmetrajele ar putea ajunge mai usor la public.

ALEX LEO SERBAN, critic de film: «Daca televiziunile nu le vor (si se pare ca nu le vor), s-ar putea incerca solutia proiectarii lor inaintea lungmetrajelor. TIFF-ul a facut asta la editia recent incheiata.»

ANTON GROVES, regizor si producator: «Ar fi necesare cat mai multe canale online dedicate scurtmetrajelor. De asemenea, difuzarea lor pe telefonul mobil, sau in programe TV dedicate. Pana la urma, televiziunea ramane deocamdata cea mai influenta forma de expunere, mai ales cand vorbim de audienta nationala.»

CRISTIAN TUDOR POPESCU, jurnalist: «E nevoie de cat mai multe evenimente de tip Future Shorts, organizate in toata tara.»

MIHAI FULGER, critic de film: «Difuzarea scurtmetrajelor in circuitul cinematografic (cate unul inaintea unui lungmetraj sau mai multe intr-un grupaj de cel mult doua ore), crearea unor programe/ slot-uri dedicate scurtmetrajelor la posturile de televiziune publice si private, lansarea mai multor festivaluri ("clasice" sau online) si site-uri de film scurt (pe cat posibil, cu niste conditii de vizionare superioare celor de pe YouTube), sau specializarea unor distribuitori autohtoni in acest gen, cel mai des ignorat.»

RADU JUDE, regizor: «Cred ca televiziunea e singura posibilitate reala. Si internetul.»

ILEANA BIRSAN, critic de film: «Nu stiu cat de dificila sau costisitoare ar fi proiectia cate unui scurtmetraj inaintea fiecarui lungmetraj, dar cred ca apropierea publicului de acest gen ar fi garantata. Mai ales ca vorbim despre un public cu chef si pofta de scurtmetraje, dupa cum o arata ultimele editii NexT sau proiectiile lunare Future Shorts.»

Future Shorts va asteapta in fiecare luna la evenimentele sale, iar pe 26 iunie, de la 21.00, la maratonul de scurtmetraje NOAPTEA LUNGA A FILMELOR SCURTE, care va prezentat de actrita Maria Dinulescu. Mai multe detalii puteti afla pe site-ul oficial Future Shorts.
  
asdasd