Scandal international in jurul afacerii Polanski

Marti, 29 Septembrie 2009, Categoria: Noutati

Scandal international in jurul afacerii Polanski Scandalul arestarii regizorului Roman Polanski a escaladat intr-un veritabil incident international, scrie Variety.

Cineastul a fost retinut sambata, la sosirea în Elvetia, unde trebuia sa participe la Festivalul International de Film de la Zurich si sa fie premiat pentru intreaga activitate. Arestarea lui Polanski, acum in varsta de 76 de ani, face parte dintr-o procedura initiata de justitia americana in urma cu peste 30 de ani: el a fost arestat in 1977 la Los Angeles in urma plangerii parintilor unei fete de 13 ani, care ar fi intretinut raporturi sexuale cu regizorul. Polanski a pledat atunci vinovat la acuzatia de "relatii sexuale ilegale" si a petrecut 47 de zile în inchisoare, dupa care a parasit Statele Unite.

Franta a apelat la secretarul de stat Hillary Clinton, pledand pentru eliberarea imediata a regizorului din inchisoarea elvetiana unde se afla in prezent, asteptand extradarea in Statele Unite - Polanski fiind in prezent cetatean francez.

Problemele cu justitia vor intarzia lansarea ultimului sau film, "The Ghost", la care s-au terminat filmarile dar a carui productie nu a fost inca finalizata. Autoritatile americane au la dispozitie 60 de zile pentru a formula cererea de extradare a lui Roman Polanski.

Ministrul de externe francez Bernard Kouchner si omologul sau polonez, Radoslaw Sikorski, au declarat ca i-au scris doamnei Clinton cerand eliberarea regizorului nascut in Franta si crescut in Polonia.

Debra Winger, care este anul acesta presedintele juriului la Festivalul din Zurich, a solicitat si ea eliberarea lui Polanski si a criticat autoritatile elvetiene pentru actiunile lor.

Organizatorii festivalului de la Cannes au intocmit o petitie in acest semn, printre semnatari numarandu-se directorul festivalului, Thierry Fremaux, regizorul Wong Kar Wai si actrita Monica Bellucci.
  
asdasd