Romano cinema and culture la B-EST IFF

Vineri, 16 Aprilie 2010, Categoria: Festival

Romano cinema and culture la B-EST IFF Pentru al doilea an consecutiv, Fundatia Culturala Charta si Centrul National de Cultura a Romilor – Romano Kher, cu sprijinul SC Niro Investment SA va propun o provocare cu totul speciala, sectiunea ROMANO CINEMA AND CULTURE, destinata in exclusivitate filmelor despre cultura si cinematografia comunitatii rome si care va fi prezentata la Cinema Scala si la Sala Elvira Popescu in zilele de zilele de 23, 24 si 25 aprilie 2010.



Convins ca dialogul intercultural reprezinta una dintre coordonatele sine qua non ale unei societati moderne si ca, de asemenea, produsele culturale ale comunitatii Roma fac parte integranta din mostenirea culturala mondiala, Festivalul International de Film Bucuresti va propune in cadrul acestei sectiuni un miniportret Tony Gatlif, regizor, scenarist, compozitor, actor si producator de film de nationalitate franceza si, totodata, unul dintre cei mai cunoscuti cineasti de etnie roma din lume: "Libertate/Korkoro/Liberté" (2009), difuzat in premiera absoluta in Romania, "Swing" (2002) si "Gadjo Dilo" (1997).



In Korkoro (laureat cu Grand Prix Des Ameriques, mentiunea speciala a Juriului Ecumenic si Premiul publicului la Festivalul de Film de la Montreal, 2009), Marie-Josée Croze e domnisoara Lundi, o profesoara de limba franceza, care incearca, la inceput fara succes, sa ii invete sa citeasca pe membrii recalcitranti ai unui trib tiganesc. Viata tribului vesel, analfabet si nomadic este transpusa de Gatlif in detaliu minutios afectuos. Bucata cu bucata, de la oala la tigaie, de la arcus la cos, Gatlif duce Korkoro catre un oribil si mult prea familiar punct culminat... Saptamana trecuta, filmului a fost lansat in cinermatografele din Franta, fiind foarte bine primit de public si de critica. Swing, film facut de Tony Gatlif in 2002, spune povestea lui Max, un pusti care-si petrece vacanta la bunica sa in Franta, unde devine fascinat de maiestria de chitarist a unui tigan si unde se imprieteneste cu Swing, o tigancusa baietoasa, care il introduce in universul naturii si-al muzicii. In fine, Gadjo Dilo, cu un foarte tanar Romain Duris si cu vesnic exuberanta Rona Hartner (prezenta, de altfel, la Festivalul International de Film Bucuresti 2010) in rolurile principale, nu mai are nevoie de nicio prezentare, „tratament” de care numai un film devenit cult instant se poate bucura.



Pe langa intalnirea cu filmele lui Tony Gatlif, B-EST IFF si Centrul National de Cultura a Romilor – Romano Kher va propune si un lungmetraj de debut, "Happy New Life/ Boldog uj elet", despre viata unui tanar abandonat pe cand era copil si care, pentru a deveni un barbat cu adevarat independent, vrea sa afle cat mai multe informatii despre familia sa... Bogdan Arpad, regizorul filmului, s-a nascut in 1976 si, pana la 24 de ani, a trait prin orfelinate. Prin urmare, desi nu e un film biografic, Happy New Life se bazeaza pe elemente din viata proprie.
  
asdasd