O revolutie in miniatura la ShortsUP, sambata seara

Joi, 19 Ianuarie 2012, Categoria: Noutati

O revolutie in miniatura la ShortsUP, sambata seara "Vai de mine, e Revolutie! Era asa un balamuc plutitor!" Astfel descriu personajele documentarului Stremt 89 (r. Dragos Dulea, Anda Puscas, Romania, 2011) situatia de acum 20 de ani din satul de munte uitat de lume.

Filmul va fi inclus in programul ShortsUP Comedy Night, de aproape 3 ore, alcatuit integral din comedii scurte premiate. Evenimentul are loc sambata, 21 ianuarie, de la ora 20.00, la cinematograful Scala din Bucuresti.

Satenii pitoresti din Stremt povestesc cum asteptau cu sufletul la gura tancuri, teroristi si glorie. "Punem mana pe furci si topoare si plecam la primarie!" Scurtmetrajul s-a intors de curand de la festivalul Filmul de Piatra cu marele premiu pentru documentar si cu premiul de popularitate oferit de public.

Filmat in totalitate in 4 zile, cu buget zero, Stremt 89 a iesit exact asa cum sunt satenii de acolo: autentic. Oamenii au fost generosi cu detaliile amuzante despre revolutia lor, de la intentia de a incepe cu cateva perechi de palme date primaritei pana la descrierea colorata a atmosferei: "Unii fumau, altii beau din damingene, altii erau seriosi… Revelionu’ l-am facut cu automatul sub biroul secretarului de partid si incarcatoarele la cizma!"

Abordarea aminteste de celebrul film al lui Corneliu Porumboiu, "A fost sau n-a fost", iar cei doi tineri realizatori marturisesc ca nu si-au dorit un film-document, cu valoare istorica, ci un portret al unor oameni simpli, prinsi in mijlocul unor evenimente extraordinare.

Astazi, partial uitat, partial imaginat, trecutul este mai clar. Iar felul in care un satean rezuma revolutia, "trecerea puterii dintr-o mana in alta, ca la taraba" pune faptele intr-un context esentializat si din cand in cand readus in actualitate.

Evenimentul ShortsUP de sambata va mai include comedii premiate sau nominalizate la Oscar, la Cannes si la Clermont-Ferrand, precum si o expozitie cu obiecte si afise realizate cu grafica inainte de aparitia computerului de echipa cartii "Grafica fara computer". Caricatura live si alte surprize demne de o seara de comedie 100% ii mai asteapta pe bucuresteni sambata la Scala.

Biletele se vor pune in vanzare cu o ora inainte de eveniment, la cinema, la pretul de 20 de lei.
  
asdasd