Libertate, ultimul film al lui Tony Gatlif, vine la Elvira Popescu

Marti, 20 Aprilie 2010, Categoria: Festival

Libertate, ultimul film al lui Tony Gatlif, vine la Elvira Popescu "Libertate (2009) este ultimul film al lui Tony Gatlif, regizor cunoscut si apreciat de publicul roman Gadjo Dilo (1997). Sectiunea Romano Cinema and Culture a Festivalului International de Film Bucuresti prezinta de joi 22 pana duminica 25 aprilie o retrospectiva a filmelor lui Tony Gatlif: Gadjo Dilo si Swing. Premiera filmului Libertate, joi 23 aprilie, ora 19, va fi urmata de un concert exclusiv al Tarafului din Clejani.



Filmul



Théodore (Marc Lavoine), veterinar si primar al unui sat din zona ocupata a Frantei in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, il gazduieste pe micul Claude, in varsta de 9 ani, ai carui parinti au disparut de la inceputul razboiului. Domnisoara Lundi (Marie-Josée Croze), educatoare cu idei umaniste, se ocupa de scolarizarea copiilor Romilor instalati in imprejurimi.



Controalele de identitate impuse de regimul Vichy se inmultesc iar popoarele nomade nu mai au dreptul de a circula liber: Théodore cedeaza atunci unul dintre terenurile sale nomazilor. Dar presiunea Gestapo-ului creste. Cum au facut intotdeauna, de secole, Romii vor fi fortati sa porneasca din nou la drum...



Tony Gatlif in lumina reflectoarelor



Nascut dintr-un tata algerian si o mama roma, in 1981 tanarul regizor Tony Gatlif se consacra temei Rromilor din lumea larga si devine astfel un stindard al acestei culturi, sedus de "universul sonor si muzical" al acestei "comunitati in miscare", de o mare bogatie si diversitate umana si artistica.



Regizorul este foarte apreciat pentru gustul sau pentru muzica, acel "ciment care tine oamenii impreuna". Toate filmele lui au coloane sonore de exceptie, iar pentru Gatlif muzica este o muza, "acea libertate care imi da curajul sa fac filme".
  
asdasd