Johnnie To - Portret special la FestAsia 2009

Miercuri, 17 Iunie 2009, Categoria: Festival

Johnnie To - Portret special la FestAsia 2009 Una dintre sectiunile speciale din cadrul celei de-a patra editii a Fest'Asia – Festivalul Filmului Asiatic este cea dedicata unui cineast celebru, a carui semnatura regizorala a marcat industria de film asiatic. Johnnie To este cineastul pe care Fest'Asia il celebreaza in acest an in sectiunea Portret.

Johnnie To Kei-Fung aka Johnnie To este in prezent unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati regizori si producatori din Hong Kong, filmografia sa cuprinzand peste 100 de pelicule regizate si produse. Din marea varietate de filme de toate genurile pe care Johnnie To le-a produs si regizat, Occidentul a facut cunoscute mai ales filmele sale de actiune care i-au atras selectii in cele mai mari festivaluri de cinema si interesul publicului larg. Pentru unii critici, Johnnie To poseda acea abilitate cu totul speciala de a face in acelasi timp filme viabile comercial si animate de o puternica viziune artistica; pentru altii, filmele sale sunt interesante, inteligente si, mai mult decat orice, foarte emotionale. Pentru o alta categorie de critici, versatilitatea lui To, care include comediile romantice cu gangsteri, fanteziile cu arte martiale, comediile horror si melodramele sentimentale alaturi de filmele de actiune cu mafioti completeaza portretul complet al unui adevarat auteur de cinema.

Asemeni multor cineasti din noul val hongkonghez, Johnnie To si-a inceput cariera la postul de televiziune TVB, post la care a lucrat apoi mult timp ca regizor si producator executiv. Debutul sau regizoral din 1978 a trecut neobservat, dar in 1988 s-a facut remarcat cu Cheng shi te jing / The Big Heat, primul sau film politist coregizat cu Andrew Kam, un as al genului hiperbrutal. La sfarsitul anilor ‘80, numele lui Johnnie To a devenit cunoscut datorita succeselor de casa absolute in Hong Kong obtinute cu formula romantica din A Lang de gu shi / All About Ah-Long si cu melodrama Ba xing bao xi / The Eighth Happiness. Cativa ani mai tarziu, din colaborarea lui Johnnie To cu regizorul/scenaristul/producatorul Wai Ka-Fai se va naste casa de productie “Milkyway Image” care va aduna in jurul sau cei mai valorosi colaboratori si astfel au fost produse mare parte din filmele regizorilor din Hong Kong.



Portretul Johnnie To, propus de Fest'Asia 2009, cuprinde trei pelicule de referinta care au regandit filmul cu gangsteri din Hong Kong. "Hak se wui / Election" (2005) si "Hak se wui zi wo wai kwai / Election 2" (2006) exploreaza crepusculul societatilor mafiote ale triadelor eliminate de eforturile combinate a doua forte aparent concurente, interventia guvernului comunist chinez si profitul capitalist. "Fong juk / Exiled" (2006) este varianta exaltanta a tipului de thriller cu gangsteri, produsul de cinema eroic din Hong Kong in care prietenii de altadata devin dusmanii de azi in virtutea datoriei pe care fiecare mafiot o are fata de seful sau.



Cele trei filme marca Johnnie To sunt programate astfel:

Election 1 / Hak se wui, Hong Kong, 2005, 100 min

Sambata 20 iunie, ora 14.30

Vineri 26 iunie, ora 21.30

Election 2 / Hak se wui yi wo wai kwai, Hong Kong, 2006, 92 min

Miercuri 24 iunie, ora 14.30

Vineri 26 iunie, ora 23.30

Exiled / Fong juk, Hong Kong, 2006, 110 min

Miercuri 24 iunie, ora 22.00

Joi 25 iunie, ora 14.30
  
asdasd