Intelepciunea batranilor, fluturii si teleportarea

Vineri, 29 Februarie 2008, Categoria: Rezumatul saptamanii

Intelepciunea batranilor, fluturii si teleportarea [Saptamana 29 februarie-06 martie]

Unul din cele mai discutate filme ale acestui inceput de an, No country for old men vine saptamana aceasta si pe ecranele noastre.

Vine, vine, vine, calca totul in picioare cu o intriga amintind de un western clasic, impanata cu elemente de thriller si road-movie, cu un asasin bizar si implacabil (Javier Bardem, figura imobila si tocmai de aceea ingrozitoare), cu un serif obosit, resemnat in intelepciunile lui de texan batran (Tommy Lee Jones, din ce in ce mai simpatic in ultima vreme) si peisaje care devin parte din poveste.

Filmoteca dixit: da, da, da, de trei ori da. Pentru ca e un film al fratilor Cohen, chiar daca nu unul tipic pentru stilul lor. Pentru ca Binele si Raul se lupta dupa o logica proprie, la care nu putem fi decat spectatori. Dar niste spectatori pe deplin satisfacuti. Pentru combinatia reusita de actori mari, pustietati impresionante, cuvinte putine si imagini puternice.

La fel de impresionant, dar intr-o alta zona a sensibilitatii este Scafandrul si fluturele, adaptarea pentru ecran a povestii teribile a lui Jean-Dominique Bauby, editor-sef la revista Elle care, in urma unui accident cerebral, ajunge in scaunul cu rotile, complet paralizat, si singurul sau mod de comunicare cu lumea ramane baterea pleoapei ochiului stang.

Nu va speriati, filmul nu este o drama sentimentala, Julian Schnabel relativizeaza amploarea suferintei prin doze bine temperate de (auto)ironie si reuseste sa imbrace o istorie absolut cutremuratoare intr-un aer de duiosie aproape optimista.

Filmoteca dixit: de vazut. De ascultat. De simtit cum imaginatia si memoria chiar pot deveni mijloace de evadare din temnita unui trup neputincios.

Daca nu aveti chef de povesti serioase, ci doar de o seara de rontait popcorn si odihnit neuronii, puteti incerca Jumper, o poveste usurica despre un adolescent cat se poate de obisnuit (ba chiar cam loser) care isi descopera pe neasteptate abilitatea de a calatori cu puterea gandului. Vedem, asadar, cateva peisaje misto, pentru ca tanarul nostru isi face gimnastica de dimineata pe crestetul Sfinxului, pe urma da o fuga pana la Londra (n-am inteles de ce se catara tocmai pe Big Ben), mai face un pic de surfing in Hawaii, si toate astea inainte de micul dejun. Cam atat de bine despre film.

In rest - apare o secta bizara care urmareste si ucide jumperii nu stim prea bine de ce, apare un Samuel L. Jackson care se remarca doar prin coafura fantezista, apare o duduie (Rachel Bilson) avand ca unic scop acela de a zambi frumos langa eroul nostru, apare Diane Lane cu aerul ca s-a ratacit pe platou din intamplare. Apare, inevitabil, si o mare plictiseala.

Filmoteca dixit: daca inca aveti complexe si sperati ca intr-o buna zi sa va transformati intr-un super-erou, mergeti sa vedeti Jumper. Ca sa intelegeti ca, daca transformarea nu s-a petrecut cand aveati 5 ani, nu se va mai petrece niciodata. Grow up, already!

Reteta sigura pentru a scapa cel putin o saptamana de orice solicitare sacaitoare din partea fetitelor dumneavoastra este sa le duceti la Winx club: Secretul regatului pierdut, un basm animat cu vrajitoare si razboinici in universul carora aterizeaza si incep sa faca ordine un grup de cinci adolescente bataioase, versiune moderna de zane autoritare, pasionate de muzica, sport si tehnologie.

Filmoteca dixit: nerecomandat copiilor de peste 30 de ani. Luati-va ceva de tricotat. Sau trimiteti progenitura la vizionare cu bunicii.
  
asdasd