Inception - cateva indicii

Joi, 29 Iulie 2010, Categoria: Diverse

Inception - cateva indicii Ideea realizarii acestui film il pasioneaza pe Christopher Nolan de aproape zece ani. "Dintotdeauna am fost fascinat de vise si de relatia lor cu starea de veghe. Mi s-a parut foarte interesant si paradoxal faptul ca tot ceea ce se intampla in vis - indiferent ca ne inspira teama sau, dimpotriva, bucurie - este productia mintii omenesti, iar ceea ce se spune despre potentialul ilimitat al imaginatiei este extraordinar. De aceea, am inceput sa ma gandesc cum as putea folosi toate acestea intr-un film de actiune de mare amploare, dar care sa aiba si o dimensiune umana."

Inception pleaca de la premiza ca este posibil sa patrunzi in visul cuiva si astfel sa ai acces la subconstient, care pastreaza cele mai adanci si mai pretioase secrete. "Ideile sunt ca niste paraziti. Odata prezente in mintea umana, lasa o urma de nesters care va fi pastrata undeva. Filmul presupune ca exista indivizi capabili sa intre in universul intim si personal al viselor si sa fure aceste informatii", spune Nolan. Pentru filmari, echipa de actori si realizatori au calatorit pe patru continente, in sase tari, experimentand canicula din Tanger, zapezile din Calgary, trecand prin agitatia marilor metropole: Tokyo, Paris si Los Angeles, pana in hangarele aerodromului din Cardington, Anglia.

DESPRE PERSONAJE

DOM COBB – EXTRACTORUL

Dom Cobb, interpretat de Leonardo DiCaprio, este maestru in arta extractiei de informatii. "Cobb are foarte multa experienta si este extrem de bine cotat pe piata indivizilor capabili sa se infiltreze in mintea celorlalti si sa extraga informatii" spune DiCaprio despre personajul sau. "Cobb este cel mai bun in domeniu, de aceea este angajat de diverse corporatii pentru a fura secrete imposibil de aflat altfel. Totul se bazeaza pe ideea ca orice informatie avuta vreodata persista in subconstientul uman, iar indivizi dotati precum Cobb sunt capabili de a regasi aceasta informatie."

Pe de alta parte, rara abilitate a lui Cobb l-a transformat intr-un fugar permanent, vanat pe plan international, care nu se mai poate intoarce acasa, in America, la copiii sai. Insa el este dispus sa riste oricat pentru a-i revedea. "Pentru Cobb, miza este extrem de importanta, de aceea toate actiunile sale au un singur scop: acela de a redobandi ceea ce a pierdut, de a-si recapata viata de dinainte." spune DiCaprio.

ARTHUR – ORGANIZATORUL

Arthur, interpretat de Joseph Gordon-Levitt, este colegul si prietenul de incredere al lui Cobb. In timp ce Cobb este "creierul", Arthur este cel care se ocupa de detalii. "Arthur este un om organizat, cel care are grija ca toate sa fie exact cum trebuie. In opinia mea, Cobb este artistul, iar Arthur producatorul. El este cel care-i spune lui Cobb: ‘OK, tu ai ideea, acum eu ma voi ocupa de tot pentru ca ideea ta fie pusa in practica.' In ciuda meticulozitatii si seriozitatii sale, Arthur nu si-a dorit niciodata sa-si foloseasca abilitatile organizatorice pentru a face o meserie ca cea de avocat sau medic. Pur si simplu, nu era pentru el. Cred ca ideea de a patrunde in visele celorlalti i-a suras din prima clipa, nu pentru bani o face. Nu si-ar risca viata pentru o suma, oricare ar fi ea, ci pentru ca ii place intr-adevar ceea ce face.", explica actorul.

ARIADNE – ARHITECTUL

Pentru a proiecta lumea viselor, unul dintre membrii vitali ai echipei este arhitectul. Ariadne (interpretata de Ellen Page) este o stralucita studenta la arhitectura, careia Cobb ii propune un job "nu foarte legal", admite Page, "dar pe care ea il accepta impinsa de curiozitatea intelectuala care o caracterizeaza si care o impiedica sa refuze o astfel de ocazie unica." conchide actrita. Aceasta ocazie irepetabila consta in a imagina si a proiecta locuri care nu exista in realitate.

"In economia scenariului, era foarte important sa existe un fir rosu pentru spectatori - un personaj care patrunde pentru prima oara in aceasta lume si incearca sa o exploreze si sa si-o explice. Astfel s-a nascut personajul 'Ariadne'. De asemenea, era important ca spectatorii sa-l vada pe Cobb prin ochii Ariadnei pentru a intelege esenta personajului." adauga Nolan.

EAMES – FALSIFICATORUL

Spre deosebire de Ariadne, Eames este un veteran in meserie si a trecut prin multe alaturi de Cobb. Eames (interpretat de Tom Hardy) poseda niste abilitati extraordinare de falsificator, si aceasta nu numai pe hartie. "In vis, Eames poate intruchipa orice persoana vrea, poate falsifica identitatea oricarui individ e necesar pentru scopul echipei sale. Ceea ce mi se pare cel mai interesant la personaje este faptul ca sunt niste anti-eroi. Ceea ce fac poate fi considerat ca fiind ceva rau, cu toate acestea resimti simpatie pentru ei. Nu exista doar alb si negru, ci si o zona gri."

MAL – THE SHADE/UMBRA

Mal, interpretata de Marion Cotillard, este iubirea cea mare a lui Cobb. "Mal este foarte dificil de descris, deoarece este o combinatie de foarte multe lucruri." spune enigmatic actrita. "Mal este ceea ce se numeste o femeie fatala," adauga Nolan. "Dincolo de actiune, filmul se bazeaza foarte mult pe povestea de dragoste dintre Mal si Cobb."

SAITO – TURISTUL

Saito, interpretat de Ken Watanabe, este un mare magnat, extrem de influent in lumea afacerilor, care ii propune lui Cobb o misiune foarte speciala, cu o recompensa mai valoroasa decat banii. Cu alte cuvinte, daca Cobb ii da ceea ce doreste, Saito il ajuta sa se intoarca acasa. Cu o singura conditie: Saito vrea sa-l insoteasca pe Cobb si echipa sa in actiune pentru a fi sigur ca va capata ceea ce doreste. "Initial, relatia dintre Saito si Cobb este strict una de afaceri. Insa, pe masura ce actiunea avanseaza, ei incep sa se inteleaga si sa se respecte reciproc si realizeaza ca au nevoie unul de celalalt." comenteaza Watanabe.

ROBERT FISCHER – TINTA

Misiunea pe care Saito i-o propune lui Cobb il vizeaza pe Robert Fischer, un om de afaceri pe cale de a mosteni imperiul economic al tatalui sau multimiliardar, aflat pe moarte. "In ciuda averii de care dispune, Robert este nefericit si ros de tot felul de indoieli, ca urmare a faptului ca a trait toata viata in umbra tatalui sau, cu care are o relatie extrem de tensionata. Robert are tot ceea ce-si poate dori cineva, cu exceptia unei adevarate relatii tata-fiu." explica Cillian Murphy, interpretul lui Fischer.

YUSUF – CHIMISTUL

Unul dintre elementele cheie ale reusitei demersului lui Cobb este un drog, o substanta chimica speciala care permite celui care o consuma sa impartaseasca un acelasi vis cu mai multe persoane. "Yusuf este un chimist avangardist, extrem de util celor care vor sa actioneze nesupravegheati si necontrolati de nimeni, precum Cobb. Bineinteles, Yusuf este interesat din punct de vedere material sa-l ajute pe Cobb, dar si motivat de o curiozitate stiintifica, aceea de a experimenta substanta creata de el.", explica Dileep Rao, interpretul lui Yusuf. "Rolul chimistului este foarte dificil, deoarece nu trebuie sa para in niciun caz un traficant de droguri.", precizeaza co-producatorul Jordan Goldberg.
  
asdasd