Film si psihanaliza. The Tree of Life, analizat de critici si psihologi

Vineri, 14 Octombrie 2011, Categoria: Diverse

Film si psihanaliza. The Tree of Life,  analizat de critici si psihologi Pe modelul dezbaterilor din Festivalul European de Film si Psihanaliza, organizat o data la doi ani la Londra si prezidat de regizorul Bernardo Bertolucci, Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 20 octombrie) invita spectatorii la un eveniment inedit pentru Romania: sambata, 15 octombrie, de la 15.00, la Cinema Studio, filmul The Tree of Life al lui Terrence Malick va fi „examinat” de critici si psihanalisti. Dezbaterea va avea loc dupa proiectia peliculei, programata la ora 13.00.

Ce ne spune un film despre autorul lui, mai precis The Tree of Life despre Terrence Malick? Ce chei de lectura a unui film au psihanalistii? Exista filme folosite in terapie? In ce fel se identifica spectatorul cu personajele de pe ecran? Trei psihanalisti, un critic si un cineast vor comenta pelicula premiata cu Palme d’Or, fiecare din perspectiva specializarii sale, spectatorii fiind invitati sa puna intrebari si sa intre in discutie, intr-o atmosfera relaxata.

Vor aplica teoriile freudiene pe Terrence Malick si cel mai recent film al sau Georgiana Dobrescu, Alfred Dumitrescu si Bogdan Sebastian Cuc. De cealalta parte, vor aduce argumente criticul Anca Gradinariu si regizorul Andrei Ujica (Autobiografia lui Nicolae Ceausescu), profesor de teoria filmului la Universitatea din Karlsruhe. Georgiana Dobrescu si Alfred Dumitrescu sunt membri cu drepturi depline ai International Psychoanalytic Association (IPA) si psihanalisti formatori la Societatea Romana de Psihanaliza (SRP). Bogdan Sebastian Cuc este psihanalist, membru asociat IPA si candidat SRP.

Teoria psihanalitica a filmului a prins contur in anii ‘70, in Occident, si vizeaza modul in care cinema-ul, in general, si elementele specifice ale unui film sunt influentate de inconstient. Cele patru instante la care se raporteaza aceasta analiza sunt regizorul, personajele filmului, publicul si discursul cinematografic. Trei dintre cei mai importanti teoreticieni au fost Jean-Louis Baudry, Christian Metz si Laura Mulvey.

Les Films de Cannes à Bucarest este primul eveniment deschis publicului care aduce in discutie, in Romania, aceasta legatura dintre cinema si psihanaliza.
  
asdasd