Festivalul International de Film Transilvania la Sibiu

Joi, 13 Mai 2010, Categoria: Festival

Festivalul International de Film Transilvania la Sibiu In perioada 9 – 13 iunie, Sibiul va respira din nou atmosfera Festivalului International de Film Transilvania (TIFF).

Organizat pentru a patra oara la Sibiu, TIFF-ul pregateste publicului sibian un numar bogat de filme, titluri in premiera, evenimente muzicale, invitati speciali si alte surprize menite sa alcatuiasca un eveniment cinematografic de proportii.

Piata Mica din Sibiu, Teatrul de Vara si Centrul Cultural Habitus vor fi gazdele proiectiilor TIFF 2010.

TIFF debuteaza in forta in Piata Mica, pe 9 iunie cu proiectia documentarului Autobiografia lui Nicolae Ceausescu, in regia lui Andrei Ujica. Filmul de inchidere a TIFF-ului clujean va da startul TIFF-ului sibian, fiind astfel proiectat pentru a doua oara in Romania, dupa premiera mondiala din cadrul Festivalului de la Cannes, unde este prezent in Selectia oficiala, in afara Competitiei.

"La urma urmei, dictatorul nu e decit un artist care are posibilitatea sa-si puna integral in practica egoismul. E doar o chestiune de nivel estetic daca el se numeste Baudelaire sau Bolintineanu, Ludovic al XVI-lea sau Nicolae Ceausescu.", declara Andrei Ujica despre protagonistul filmului sau. Filmul lui Andrei Ujica face portretul lui Nicolae Ceausescu exclusiv prin imagini de arhiva preluate de la TVR si Arhiva Nationala de Filme, prezentandu-l pe dictator intr-o ipostaza complet noua pentru publicul roman.

O animatie spectuloasa, Fantastic Mr. Fox, cel mai recent film semnat Wes Anderson, va inchide cea de-a patra editie a TIFF Sibiu. Filmul va fi proiectat in premiera absoluta in Romania, pe 13 iunie, in Piata Mica din Sibiu.

Nominalizat la Oscar 2010 si Premiile BAFTA 2010 pentru Cel mai film de animatie si Cea mai buna muzica, Fantastic Mr. Fox este filmul care a cucerit atat publicul, cat si critica de film, care l-a nominalizat si premiat la un numar impresionant de Premii ale criticilor, precum New York Film Critics Circle Awards, National Society of Film Critics Awards (USA), Online Film Critics Society Awards, San Francisco Film Critics Circle si multe altele. George Clooney, Meryl Streep, Bill Murray si Jason Schwartzman sunt doar cativa din actorii celebri ale caror voci dau viata personajelor lui Anderson. Publicul sibian va fi fara indoiala cucerit de povestea absolut fantastica a amuzantului Mr. Fox si a prietenilor sai.

Doua filme romanesti intregesc programul TIFF din Piata Mica. Marti, dupa Craciun, in regia lui Radu Muntean si Eu cand vreau sa fluier, fluier, in regia lui Florin Serban vor fi proiectate la Sibiu in prezenta echipelor realizatoare.

Cel de-al patrulea lung metraj semnat Radu Muntean ajunge la Sibiu in data de 12 iunie, imediat dupa premiera sa mondiala in cadrul sectiunii Un Certain Regard de la Cannes 2010. Avandu-i in rolurile principale pe Mimi Branescu, Maria Popistasu si Mirela Oprisor, Marti, dupa Craciun spune povestea lui Paul Hanganu care ajunge in punctul in care trebuie sa aleaga intre a ramane cu sotia sa si fetita lor in varsta de opt ani, sau a continua relatia cu amanta de care este indragostit.

Sibienii vor putea sa vizioneze sub clar de luna, in seara zilei de 11 iunie, Eu cand vreau sa fluier, fluier – unul dintre cele mai discutate si apreciate filme romanesti ale inceputului de an, castigator al Ursului de Argint - Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Berlin.
  
asdasd