Cu frizerul la psihanalist

Marti, 5 August 2008, Categoria: Rezumatul saptamanii

Cu frizerul la psihanalist [Saptamana 1-7 august]

E vara, e soare, neuronul fierbe molcom, asa ca puteti incerca sa-l racoriti la cinema. Cu Adam Sandler, in ultima lui comedie, "Nu te pune cu Zohan", povestea unui agent Mossad care viseaza in secret sa devina hair-stylist. Ceea ce si reuseste, dupa ce isi insceneaza moartea si fuge in America, taramul fagaduintei, unde arabii si israelienii convietuiesc pe aceeasi strada, tragandu-si in piept clientii. Zohan arata a sex-simbol dintr-un clip cu Sabrina ("Boys, boys, boys", pentru cine nu isi aduce aminte), se indoapa cu humus si pare a fi foarte dotat intr-ale masculinitatii, pana acolo incat fericeste toate clientele septuagenare ale salonului de frumusete. Langa el il puteti vedea si pe John Turturro, un terorist devenit patron de fast-food, la fel de sarmant cand danseaza din buric sau isi marturiseste obsesia pentru pantofi.

Filmoteca dixit: filmul se vrea politically-incorrect, dar uneori reuseste sa fie doar stupid. Oricum, stupid de o maniera amuzanta, stropit cu melodii siropoase evreiesti si cam sufocat de glume fara perdea despre sex, tipi gay si administratia Bush. Fun, dar nu din cale-afara.

Daca nu va amuza prea tare bancurile grosiere, puteti alege un alt gen de comedie: "Nu pleca", un film atat de frantuzesc ca pare facut pentru export, in care il gasim pe Richard Berry in rolul unui psihanalist care vede aterizand pe canapeaua sa un pacient usor... incomod: amantul sotiei sale. De aici o serie intreaga de manipulari reciproce, de dramolete casnice (care, din fericire, nu aluneca in melodrama facila), de taceri si frustrari bine gestionate din spatele camerei.

Filmoteca dixit: comedie sentimentala inteligenta, delicata si bine slefuita, cu un Berry foarte bine folosit si situatii in care va veti putea recunoaste (daca nu in permanenta indecizie intre munca si viata privata, atunci in rontaitul compulsiv de dulciuri). Placut. De vazut.
  
asdasd