Two lovers

Luni, 10 August 2009, Categoria: Cronica de film

Two lovers Leonard e un tip cuminte. Atat de cuminte ca din cand in cand ii vine sa-si puna capat zilelor. Fiind insa un tip cu-minte, se salveaza la timp. De fiecare data.

Desi trecut binisor de adolescenta, locuieste tot cu parintii, intr-o casa cu miros de naftalina si mobila din secolul trecut. Cu parintii care il sufoca cu atata iubire, care trag cu urechea pe la usi cand il aud vorbind la telefon, care vor sa-i plaseze afacerea de familie, facandu-l mandru urmas al unei spalatorii chimice de cartier - ce-si poate dori mai mult? O iubita, poate. Nici o problema, parintii o livreaza si pe ea: Sandra, o fata cumsecade, cu par saten si ochi caprui, cu zambet cuminte si origini sanatoase (evreica, la fel ca Leonard, pastratoare de traditii care nu strica neamul). Unde mai pui ca e si fiica viitorului partener de afaceri. Deci partida perfecta.



Insa Leonard n-o vrea pe ea. Ii zambeste stanjenit, ii arata fotografiile sale (da, e si estet de duminica, chinuit de imbolduri artistice insa traind marunt, meschin), o curteaza politicos. Dar nu pe ea o vrea. Ci pe Michelle, blonda stralucitoare din vecini, femeia care sa-i zguduie lumea si sa-l scoata din universul camasilor de flanel ecosez, al oamenilor in culori cenusii.

Ca si cum blondele stralucitoare ar fugi vreodata in lume cu baietii cuminti. Ca si cum ar ramane vreodata alaturi de ei, ca si cum declaratiile de iubire fara raspuns ar fi vreodata indeajuns. Trezeste-te, Leonard, esti doar "prietenul ei cel mai bun" de luna asta, esti stangaci in costumul tau prafuit pe care il afisezi in restaurantele scumpe, nu poti sa ii oferi viata comoda pe care si-o doreste, doar viata ta intreaga, pe-o tava de argint, crezand orbeste ca te va iubi cu timpul asa cum o iubesti si tu.

Sandra il iubeste pe Leonard care o iubeste pe Michelle - un triunghi clasic si dureros, o poveste despre entuziasme si renuntari, despre neintelegeri si afectiune substituita iubirii, despre tentative de evadare din cotidian si himere care ne guverneaza existentele. In "Two lovers". Cu Vinessa Shaw, Joaquin Phoenix si Gwyneth Paltrow. Plus Isabella Rossellini intr-un rol secundar, dar nu mai putin reusit.



[Adela Marcov]
  
asdasd