Julie si Julia

Luni, 19 Octombrie 2009, Categoria: Cronica de film

Julie si Julia Julia Child: 40-si-un-pic de ani, un sot iubitor si o viata irosita cu nimicuri. Julie Powell: aproape 30 de ani, un sot iubitor si o viata irosita intr-o slujba pe care o detesta. Pana cand amandoua descopera placerea gatitului si fac din arta culinara centrul existentei lor, uneori in detrimentul casniciei, alteori intru decimarea bugetului familial.

Filmul Norei Ephron combina doua povesti reale: una inspirata din memoriile Juliei Child ("My Life in France"), cealalta avandu-si sursa in blogul "The Julie / Julia project", care documenteaza aventurile Juliei Powell pe taramul bucatariei frantuzesti.

Exasperata de jobul rutinier, de trenurile care ii zguduie casa de periferie, de lipsa de bani si perspective, Julie Powell (Amy Adams) se refugiaza in lucrurile marunte care o fac fericita si isi propune sa gateasca intr-un an toate cele 563 de retete din "Mastering the Art of French Cooking" - cartea de bucate publicata in 1961 de Julia Child (Meryl Streep). E pretextul folosit de Nora Ephron pentru a intercala secvente din vietile celor doua femei care impartasesc pasiunea pentru homari, aspicuri si rata la cuptor.



Alternam permanent intre Franta si New York, intre anii '50 si zilele noastre, intre scoala de bucatari Cordon Bleu condusa de o madama intepata si bucataria minuscula din Queens in care Julie isi desfasoara experimentele. Iar Meryl Streep este, din cap pana in picioare, Julia Child asa cum s-a intiparit ea in imaginarul colectiv. Asa cum se lasa vazuta in emisiunile culinare TV ori in parodiile de la Saturday Night Live. Asa cum o visa Julie Powell. O doamna exuberanta, jucausa si (auto)ironica, care isi rasfata sotul cu portii generoase de prajituri si dragoste. Cu statura impunatoare, voce pitigaiata si o fascinatie aparte pentru gusturi si arome.

De cealalta parte, Amy Adams se afla in postura ingrata a personajului fara charisma, cu o doza sanatoasa de auto-compatimire, bovarisme de scriitoare ratata, un blog cam nesarat si crize conjugale cu final previzibil. Motiv pentru care astepti nerabdator momentele cand pe ecran va exploda din nou personalitatea exuberanta a Juliei Child - calda, picanta, delicioasa, precum bunatatile pe care le prepara cu dexteritate si vizibila placere.

Dezechilibrul intre episoadele paralele se mentine pana la final, cand doamna Powell isi vede visul cu ochii: epuizeaza cele 563 de retete, blogul are un nesperat succes iar editorii se inghesuie cu oferte de a o publica. Ce crede Julia Child despre toate astea? Nimic bun. Ba chiar se declara revoltata de o asemenea intreprindere pe care o considera "lipsita de respect". Cert e ca cele doua nu se intalnesc niciodata. Nici in viata reala, si nici in filmul Norei Ephron - iar dorinta de a respecta intocmai faptele nu face scenariul mai reusit, ci il lasa atarnand in gol, cu o incheiere insailata fara coerenta, sare ori piper.

Dar sa nu cerem prea mult de la o autoare specializata in comedii romantice; Meryl Streep face un rol fabulos si mancarurile arata senzational, asa ca puteti incerca experienta "Julie si Julia" fara sa va plictisiti prea tare. Iar daca abia vi s-a deschis apetitul, continuati cu "Ospatul Babettei" - pentru o veritabila sarbatoare a papilelor si imaginatiei.



[Adela Marcov]
  
asdasd