Constantin si Elena, castigator la IDFA 2008

Marti, 2 Decembrie 2008, Categoria: Noutati

Constantin si Elena, castigator la IDFA 2008 Filmul documentar de lung-metraj Constantin si Elena, regizat de Andrei Dascalescu, a fost, anul acesta, singurul film romanesc din sectiunile competitionale ale Festivalului International de Film Documentar de la Amsterdam. Supranumit "Cannes-ul documentarului", festivalul olandez este recunoscut in plan mondial ca fiind cel mai important festival de film documentar, cu peste 250 de titluri in program, 5 sectiuni competitionale si cea mai importanta platforma profesionala pentru finantarea, vanzarea sau cumpararea de film documentar.

Constantin si Elena prezinta viata de zi cu zi (insa cu vaste meditatii si implicatii filozofice) a unui cuplu de batrani dintr-un sat de langa Piatra Neamt. Andrei Dascalescu a lucrat timp de 2 ani la acest film, o co-productie romano-spaniola finantata in mare parte din resurse proprii.

Toate cele 3 proiectii ale filmului la Amsterdam au fost sold-out, iar in clasamentul publicului, filmul a obtinut un onorabil loc 21, din peste 250 de filme la care publicul a votat.

Sambata seara, in cadrul ceremoniei de premiere, Constantin si Elena a fost declarat castigator al premiului First Appearance, dedicat regizorilor debutanti sau aflati la al doilea film.

Sally Berger, presedintele juriului, a motivat: "Regizorul Andrei Dascalescu a creat o reflectie asupra vietii si mortii. Scene intime si pline de umor in casa protagonistilor sunt capturate elegant, cu o camera discreta si fluida, care le urmareste activitatile cotidiene".

Singurul premiu obtinut anterior de un film romanesc la IDFA este tot la categoria First Appearance, in 2004, pentru filmul Podul peste Tisa al regizoarei Ileana Stanculescu.

Andrei Dascalescu va primi 2500 euro, insa valoarea premiului consta mai ales in vizibilitatea pe care distinctia o va aduce filmului, si in viitoarea cariera a tanarului regizor.

Dintre celelalte filme premiate la IDFA, mentionam filmul mexican al regizoarei Yulene Olaizola, Shakespeare colt cu Victor Hugo, castigatorul festivalului TIFF (Cluj-Napoca) de anul acesta. La IDFA, tanara regizoare a obtinut premiul pentru cel mai bun film studentesc.
  
asdasd