Conjuratia imbecililor circula cu metroul groazei

Marti, 4 Noiembrie 2008, Categoria: Rezumatul saptamanii

Conjuratia imbecililor circula cu metroul groazei [Saptamana 31 octombrie-6 noiembrie]




Keira Knightley pare sa fi dezvoltat o reala pasiune pentru filmele de epoca - si saptamana asta avem parte de inca unul: "The Duchess / Ducesa", povestea Georginei ot Devonshire, a opta minune a lumii bune din Londra secolului 18. Incapatanata, cu opinii politice, amatoare de jocuri de noroc si militanta pentru drepturile femeii, sufrageta avant la lettre, Georgina traieste o telenovela inainte ca acestea sa fi fost inventate: e povestea cu saraca-fata-bogata, maritata cu un barbat rece si insensibil. Ralph Fiennes reuseste sa iasa totusi din cliseul sotului obtuz si tolomac, cu o prestatie sobra si complexa care ne apropie personajul lui distant, ale carui emotii se indreapta mai degraba spre cainii din ograda decat spre frageda nevasta.

Din cu totul alte epoci si intr-un stil la ani lumina departare de pompa curtii londoneze vine galeria de idioti din "Burn After Reading / Citeste si arde", ultimul film al fratilor Coen, o parodie dupa thriller-ele de spionaj, condimentata cu replici amuzante si situatii bizare. Un agent CIA concediat din cauza inclinatiilor spre bautura, sotia sa acra si dominatoare care are o legatura extra-conjugala, un cuplu de imbecili pasionati de fitness, toti se combina si se incurca si se impiedica unii de altii intr-o plasa amuzanta, mustind de mizantropie si ranjet la adresa cretinilor cocalari de pretutindeni.

Si pentru ca tot a fost Halloween, saptamana nu putea sa treaca fara un horror cumsecade - in cazul de fata " The Midnight Meat Train / Metroul groazei", ecranizare dupa o nuvela de Clive Barker, un film surprinzator de ok pentru standardele actuale ale slasher-elor, care pe langa sange, mult sange, balti intregi de sange, trupuri sfasiate si priviri terifiate (scuzati rima), isi face timp si sa dezvolte cat de cat relatiile dintre personaje. Anume dintre un fotograf urban-vegetarian, patroana unei galerii de arta care ii stimuleaza orgoliul artistic, iubita care incearca sa-i tempereze elanul creator, si Mahogany, ucigasul din metrou, ale carui "opere" incearca sa le inteleaga si imortalizeze. Decorurile de un albastru rece si fumul gros din noapte completeaza bine atmosfera, asa ca fanii genului vor avea parte de sperieturi pe cinste.

CineTV dixit: incercati "Burn after reading" - e cinic, si va va intari convingerea ca lumea e plina de prosti, dar o va face intr-un mod amuzant.
  
asdasd