Anonimul 2008

Vineri, 11 Iulie 2008, Categoria: Festival

Anul acesta festivalul international de film "Anonimul" va avea loc intre 11 si 17 august la Sfantu-Gheorghe, in Delta Dunarii.

Incepand cu 2008, Festivalul va avea 2 sectiuni competitionale: lungmetraj si scurtmetraj fictiune&animatie. Mandatul selectorului festivalului, criticul Alex Leo Serban s-a incheiat in 2007, noul selector al Festivalului fiind incepand cu aceasta editie Ludmila Cvikova.

Ludmila Cvikova este unul din selectorii Festivalului International de Film de la Rotterdam, coordonator de programe la acelasi festival si directorul artistic al Festivalului de Film de la Bratislava Artfilm.

In competitia de lungmetraj se vor regasi un numar de 9 filme iar in competitia de scurtmetraj 72 de filme de scurtmetraj de fictiune si animatie.

In acest an, s-au inscris pentru selectie la scurtmetraj aproape 300 de scurte de animatie si fictiune din 41 de tari, din acestea 26 de filme fiind romanesti. Criticul de film Irina Margareta Nistor va propune o lista scurta dupa vizionarea tuturor filmelor inscrise, din care, impreuna cu Ludmila Cvikova, se va alcatui selectia finala a celor 72 de scurte care raman in concurs.

Cele 9 filme de lungmetraj care concureaza pentru Trofeul Festivalului, precum si juriile internationale ale celor 2 sectiuni competitionale, vor fi anuntate pe data de 1 august.

"Un barbat urmareste o femeie" va avea lansarea la Festivalul ANONIMUL : este vorba de un film-colaj alcatuit din sapte scurtmetraje realizate de sapte tineri regizori romani: Alexandru Mavrodineanu, Ciprian Alexandrescu, Ivo Baru, Catalin Leescu, Paul Manolescu, Sorin Damian si Gabriel Achim.

Desi unite ca tema, cele sapte scurtmetraje sunt diferentiate ca realizare, fiecare regizor celebrand in stilul sau misterul feminin vazut prin ochiul unui barbat. Departe de a fi un "obiect" al privirii, femeia este provocare si neliniste, este o alta privire care se intoarce spre barbat si il rascoleste. Un film care, desi isi ia femeia ca tinta, pune incet camera si pe barbatul care tinteste.

Ipostazele feminine surprinse in acest film-colaj sunt extrem de diverse. O tanara parasita isi uita portofelul intr-un bar, prilej pentru barman de a o urmari prin tot Bucurestiul. Un medic oftalmolog urmareste la propriu o tanara pentru ochii ei frumosi. Un profesor in varsta contempleaza sedus o frizerita abia iesita din adolescenta. Femeia cu cea mai apriga privire din miile de emigrante necunoscute care roiesc noaptea pe marile bulevarde comerciale din Paris nu-l poate vedea pe cel ce o cauta, doar pentru ca el o insoteste oriunde. Nu lipseste nici barbatul care viseaza la femeia perfecta.

Regizorul Catalin Mitulescu joaca si el intr-unul din filme iar printre cei care au sprijinit in mod direct proiectul se numara Scott Hillier - Presedintele The European Independent Film Festival, care a facut rost de o camera de filmat pentru filmarile din Paris si Amir Nassiri - unul din producatorii regizorului iranian Abbas Kiarostami, care si-a lasat iubita sa fie urmarita in film de un chelner algerian.

Actori : Dan Astilean, Madalina Ghitescu, Tania Popa, Richard Bovnoczki, Karen Wallet, Cosmin Selesi, Dana Cavaleru.

Proiectul este realizat cu sprijinul Green Film, Carter Films, Videolink, Dawis Film, Alma Film, Studioset si Artis Film si pe cheltuiala regizorilor si va avea premiera in cadrul Festivalului de film ANONIMUL.

(Pentru mai multe informatii accesati http://www.festival-anonimul.ro)
  
asdasd