47 de filme eligibile pentru jurizarea Premiilor Gopo

Miercuri, 27 Ianuarie 2010, Categoria: Noutati

47 de filme eligibile pentru jurizarea Premiilor Gopo 14 lung metraje de fictiune, 13 filme documentare si 20 de scurt metraje produse sau co-produse de companii romanesti si lansate pe parcursul anului 2009 concureaza pentru nominalizarile celei de-a patra editii a Galei Premiilor Gopo, care va avea loc pe 22 martie 2010 la Bucuresti.

Competitia pentru nominalizarea la Gopo pare mai stransa ca niciodata, dupa anul cu cele mai multe lung-metraje romanesti pe ecrane din ultimul deceniu. Dintre cele 14 titluri eligibile inscrise la sectiunea lung-metraj nu lipsesc filmele autohtone care au obtinut premii importante in 2009: cel mai recent lungmetraj scris si produs de Cristian Mungiu, selectionat in competitia Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, Amintiri din Epoca de Aur (r. Cristian Mungiu, Ioana Uricaru, Hanno Höfer, Razvan Marculescu, Constantin Popescu); debutul lui Radu Jude premiat la Festivalul de la Berlin, Cea mai fericita fata din lume, castigatorul Premiului pentru Cel mai bun film prezentat in Zilele Filmului Romanesc la Festivalul International de Film Transilvania; Cealalta Irina (r. Andrei Gruszniczki), controversatul debut in regia de film al lui Bobby Paunescu, produs de Cristi Puiu si selectionat in competitia Orizzonti; Francesca; Intalniri Incrucisate (r. Anca Damian), selectionat in competitiile festivalurilor de la Pusan si Chicago; castigatorul Ursului de Argint la Festivalul de la Berlin si al Premiului Academiei Europene de Film, Katalin Varga (r. Peter Strickland); filmul multi-premiat la Festivalul de la Salonic, Pescuit sportiv (r. Adrian Sitaru); sau castigatorul Premiului Special al Juriului la Festivalul de la Cannes si al Trofeului Transilvania, Politist, adjectiv. (r. Corneliu Porumboiu).

Cursa pentru nominalizarea la categoria Cel mai bun film documentar se anunta, de asemenea, plina de suspans: cele doua productii originale HBO Romania lansate in 2009, Australia (r. Claudiu Mitcu) si Lumea vazuta de Ion B. (r. Alexander Nanau); filmele premiate la Festivalul International de film documentar Astra, Copiii Uraniului (r. Iulian Ghervas, Adina Popescu) si Drumul pasarilor (r. Klara Trencseny, Vlad Naumescu); Dacia, dragostea mea (r. Julio Soto, Stefan Constantinescu), selectionat la Festival des films du monde de la Montreal, dar si titluri apartinand consacratilor regizori de documentar Laurentiu Damian si Cornel Mihalache se numara printre optiunile dintre care cei sapte jurati ai Premiilor Gopo vor alege cele patru filme nominalizate.

Nici nominalizarile la categoria Cel mai bun film de scurt metraj nu vor fi o sarcina usoara pentru juriu: Renovare (r. Paul Negoescu), selectionat in competitia Festivalului de la Berlin si nominalizat la Premiul Academiei Europene de Film; Nunta lui Oli (r. Tudor Cristian Jurgiu), castigatorul Premiului pentru Cel mai bun film Romanesc si al Premiului Special Cocor Channel la Festivalul International de Scurt si Mediu Metraj NexT, multi-premiat in tara si peste hotare; Tarantyno (r. Mircea Nestor), selectionat la TIFF, Festivalul International de Film de la Milano, Festivalul International de scurt metraj Citadella del Corto; Zgomot Alb (r. Marius Pandele), premiat la Festivalul International de Film de Animatie Anim'est; productiile „proaspete” ale UNATC Bucuresti, premiate la Festivalul International de Film Studentesc CineMAiubit – Afterparty (r. Ivana Mladenovic), Aniversarea (r. Luiza Parvu), Close Encounters of the Third Reich (r. Victor Dragomir), Outrageously Disco (r. Nicolae Constantin Tanase) si Timi (r. Cristi Iftime) sunt doar cateva dintre cele 20 de titluri intrate in cursa.

Juriul Galei Premiilor Gopo, cel care va decide si va anunta, pe 22 februarie, nominalizarile celei de-a patra editii, este alcatuit din Dana Bacanu (exploatant, Noul Cinematograf al Regizorului Roman), Viorica Bucur (critic de film), Cristian Comeaga (producator, castigatorul Premiului Gopo pentru Cel mai bun film in 2009), Mihai Fulger (critic de film), Radu Muntean (regizor, premiat cu Gopo in 2009 pentru Boogie), Cristian Niculescu (scenograf) si Mara Nicolescu (scenarista si actrita), cea care o inlocuieste pe actrita Irina Petrescu, care nu mai poate participa la jurizare din motive personale. Juriul care va decide nominalizarile la categoria Cel mai bun film european, este alcatuit, la fel ca pana acum, din cinci critici romani recunoscuti: Dana Duma, Cristi Luca, Alin Ludu Dumbrava, Andrei Rus si Gloria Sauciuc. Dupa anuntarea nominalizarilor, peste 400 de profesionisti activi din toate domeniile industriei de film romanesti vor fi invitati sa voteze pentru desemnarea castigatorilor trofeelor din acest an, pana cel tarziu pe 21 martie 2010, ora 0:00.

Gala Premiilor Gopo este organizata de Asociatia Pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), cu sprijinul Babel Communications si al Centrului National al Cinematografiei (CNC).

(credit foto: Adi Marineci)
  
asdasd