Zilele Filmului Irlandez la Institutul Cultural Roman

Marti, 16 Noiembrie 2010, Categoria: Festival

Zilele Filmului Irlandez la Institutul Cultural Roman In zilele de 24 si 25 noiembrie 2010, la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru 38, Bucuresti) se desfasoara cea de-a doua editie a festivalului Zilele Filmului Irlandez.

Evenimentul este organizat de Ambasada Irlandei la Bucuresti in parteneriat cu Institutul de Film Irlandez si cu Institutul Cultural Roman.

In cele doua zile, vor fi proiectate scurtmetrajele The Man Inside, regia Rory Bresnihan; Jericho, regia Liam Gavin; The Ballad of Kid Kanturk, regia John Butler; documentarele Water Bodies, regia Jennifer Keegan si The Bass Player, regia Niall McKay; lungmetrajul Five Minutes of Heaven, regia Oliver Hirschbiegel si scurtmetrajele de animatie Ding Dong Denny’s History of Ireland, regia Cathal Gaffney si The Trembling Veil of Bones, regia Matthew Talbot Kelly.

In deschiderea festivalului va lua cuvantul E.S. dl. John Morahan, ambasadorul Irlandei, urmat de criticul de film Irina-Margareta Nistor, care va prezenta filmele selectate.

Proiectiile au loc incepand cu ora 18.00. Filmele vor fi subtitrate in limba romana.

Intrarea este libera, in limita locurilor disponibile.



ZILELE FILMULUI IRLANDEZ, editia a II-a

PROGRAM



Miercuri, 24 noiembrie, ora 18.00



The Man Inside, regia Rory Bresnihan, 2008, 14’, scurtmetraj

Intr-o dimineata, Lisandro rupe cheia in broasca de la usa si constata ca este capturat in propriul apartament, la etajul 10. Ca sa nu intarzie la serviciu, Lisandro incearca sa descuie usa, moment in care isi da seama ca situatia in care se afla este mult mai grava decat credea.

Jericho, regia Liam Gavin, 2009, 12’, scurtmetraj

Franky Bannon ramane vaduv cu putin timp in urma si nu se poate obisnui cu acest gand. Salvarea lui vine odata cu ciudata aparitie a prietenilor imaginari din copilarie, care se intorc pentru a-i arata ca lumea este frumoasa.

Ding Dong Denny’s History of Ireland, regia Cathal Gaffney, animatie, 2007, 5’

Un turist in cautare de informatii intra intr-un pub din Dublin, unde il intalneste pe Ding Dong Denny O’Reilly la bar. Denny, care bause deja cateva beri, insista sa ii spuna noului sosit "adevarata" poveste a Irlandei.

Five Minutes of Heaven, regia Oliver Hirschbiegel, 2009, 85’

Distributia: James Nesbitt, Liam Neeson, Anamaria Marinca

Povestea incepe in anul 1975, pe vremea cand Alistair Little, un tanar in varsta de 17 ani, membru UVF (Ulster Volunteer Force), il ucide pe Jim Griffin, un tanar catolic de 19 ani, in orasul Lurgan. Alistair este arestat doua saptamani mai tarziu, impreuna cu alte trei persoane implicate in atac. Uciderea lui Jim a avut loc sub ochii fratelui sau in varsta de 11 ani, Joe Griffin.

Premii: Premiu pentru cea mai buna regie de film international, Premiul pentru scenariu, film din sectiunea internationala (Sundance)



Joi, 25 noiembrie, ora 18.00

Water Bodies, regia Jennifer Keegan, 2008, 15’, documentar

Documentarul face o paralela intre “pelerinajul” la fluviul Gange din India si coasta de est a Irlandei (Marea Irlandei), analizand nevoia oamenilor de reintinerire prin ritualul imbaierii.

The Trembling Veil of Bones, regia Matthew Talbot Kelly, 2009, 11’, animatie

Un ceasornicar retras din fire primeste prin posta o cutie misterioasa. Acest pachet il implica intr-o calatorie tensionata prin oras, in timp ce incearca sa afle ce anume se ascunde in cutie.

The Ballad of Kid Kanturk, regia John Butler, 2009, 12’, scurtmetraj

Istoria duelului pentru dragostea unei seducatoare actrite purtat intre batranul cantaret Slim Mannion si Kid Kanturk, noua senzatie a stilului muzical rock-country (Rock'billy).

The Bass Player, regia Niall McKay, 2009, 62’, documentar

Intr-un omagiu adus tatalui sau, regizorul Niall McKay incearca sa afle taina trecutului tulburat al familiei sale pentru a-si invinge teama de a face angajamente. In timpul calatoriei inapoi in Irlanda, Niall si batranul sau tata Jim, cantaret de muzica jazz, povesteste copilaria tumultoasa a lui Niall, traita alaturi de o mama severa si iresponsabila, si de un tata muzician, aflat mereu in turnee.

Nominalizare la Irish Film and Television Academy Award

Selectii: Jameson Dublin International Film Festival, Dingle Film Festival, Mill Valley Film Festival, Nashville Film Festival, Boston Irish Film Festival, Seattle Irish Film Festival.
  
asdasd