Un israelian si un suedez impart Trofeul Timishort 2010

Luni, 10 Mai 2010, Categoria: Festival

Un israelian si un suedez impart Trofeul Timishort 2010 Sambata seara, a doua editie a Festivalului International de Film Timishort (5 – 9 mai 2010, Timisoara) si-a anuntat castigatorii. La Cinema Timis, ceremonia de premiere a luat forma unui spectacol amuzant si antrenant, la care si-au adus din plin contributia actorii Christine Cizmas si Daniel Caimac.

Din juriul competitiei principale au facut parte Maike Mia Höhne (selectioner "Berlinale Shorts" / Berlin; cineast), Bernard Payen (selectioner "Semaine de la Critique" / Cannes; critic de film), Anne Delseth (selectioner, Festivalul International de Film de la Fribourg, Elvetia), Andrei Gorzo (director artistic, Festivalul International de Film NexT Bucuresti; critic de film) si Jöns Jönsson (cineast, Suedia; castigator al Trofeului Timishort 2009). Ei au decis ca anul acesta Trofeul Timishort pentru Cel mai bun scurtmetraj (premiu in valoare de 2.000 de euro, oferiti de Institutul Cultural Roman) sa fie impartit de doua filme: Incident langa o banca / Händelse vid bank / Incident by a Bank (Suedia, 2010) de Ruben Östlund si Coborarea / Hayerida / The Descent (Israel, 2010) de Shai Miedzinski (regizor prezent la ceremonia de premiere).

Juriul si-a motivat astfel optiunea pentru Incident langa o banca: "Acest film este in acelasi timp simplu si complex. O minunata executie coregrafica, in care sunt implicate o camera de filmat si 96 de personaje. O investigatie personala asupra limitelor cinemaului". In ceea ce priveste Coborarea, motivatia juriului a fost: "Uau! Un film adevarat! Plin de respect si inteligenta, subtil si deschis, profund si poetic, calduros si trist, sensibil si tulburator, delicat, o experienta fizica".

Premiul pentru Cel mai bun regizor (1.000 de euro, oferiti de ICR) i-a revenit cineastului belgian Valéry Rosier, pentru filmul Noapte buna / Bonne nuit / Good Night (Belgia-Franta, 2008). Iata motivatia juriului: "Suntem purtati intr-o calatorie foarte emotionanta, plina de adevaruri umane, dobandite printr-o regie foarte precisa. Intr-un anumit moment, regizorul ne ofera un cadru care transforma filmul intr-o experienta cinematografica magica".

Coborarea de Shai Miedzinski a obtinut si Premiul special al juriului pentru Cel mai bun film studentesc sau de debut (1.000 de euro, oferiti tot de ICR).

Premiul publicului (obiecte in valoare de 500 de euro, oferite de Cinemagia), acordat pe baza voturilor spectatorilor, a revenit documentarului britanic Peter in tara radioului / Peter in Radioland de Johanna Wagner (regizoare prezenta la gala de la Cinema Timis).

Anul acesta, Timishort a lansat o noua sectiune competitionala, "Videorama", dedicata filmului experimental si artei video. Juriul acestei sectiuni a fost alcatuit din Johann Lurf (artist si cineast, Austria), Levente Kozma (artist vizual; director, Festivalul Simultan, Timisoara) si István Szakáts (artist media si cineast; presedinte, Fundatia AltArt, Cluj). Ei au decis ca Premiul "Videorama" (in valoare de 1.000 de euro, oferiti de ICR) sa revina scurtmetrajului Centipede Sun (Franta, 2010), semnat de artistul si cineastul Mihai Grecu, originar din Romania. De asemenea, juriul a acordat o mentiune filmului Destinatie finala / Destination Finale (Germania, 2008) de Philip Widmann.
  
asdasd