Trei tari in Focus si figuri politice de marca la TIFF 2009

Joi, 7 Mai 2009, Categoria: Noutati

Trei tari in Focus si figuri politice de marca la TIFF 2009 La cea de-a opta editie a Festivalului International de Film Transilvania, Focusul pica pe trei tari, invitate cu cele mai sonore titluri din productia lor cinematografica recenta: Polonia, Italia si Finlanda.

In acest an, Polonia va fi prezenta in sectiunea Focus cu cel mai nou film al maestrului Andrzej Wajda, "Tatarak", dar si cu "Rysa" (R. Michal Rosa), prezentat anul trecut la Venetia, si cu cel de-al doilea film al Kasiei Adamic (fata celebrei regizoare Agnieszka Holland), "The Offsiders", inspirat de povestea reala a echipei de fotbal de homeless-i a Poloniei.

Italia va oferi si ea cinefililor o proiectie speciala cu mult-asteptatul "Gomorrah" (R. Matteo Garrone), dar si "Il primo giorno d’inverno" (R. Marko Locatelli, Venetia 2008), "Pranzo di Ferragosto" (R. Gianni di Gregorio, Venetia 2008), "Caos Calmo" (R. Antonello Grimaldi, Berlin 2008), "Birdwatchers" (R. Marco Bechis, Venetia 2008), carora li se adauga doua coproductii cu Romania: "PA-RA-DA" (R. Marco Pontecorvo), indelung ovationat anul trecut la Venetia, si "Mar Nero" (R. Federico Bondi), premiat la Locarno 2008 pentru cea mai buna actrita (Ilaria Occhini) si in care celalalt rol principal e detinut de Doroteea Petre.

Amatorii de productii finlandeze vor fi rasfatati cu un meniu special care include titluri foarte noi ca "Thomas" (R. Miika Soini), provocatorul "Tears of April" (R. Aku Louhimies), "Forbidden Fruit" (R. Dome Karukoski), "Ganes" (R. Jukka-Pekka Siili, al carui prim film, Young Gods, a candidat in trecut la Trofeul Transilvania), documentarul "Shadow of the Holy Book" (R. Arto Halonen), dar si doua succese festivaliere anterioare: "Frozen Land" (R. Aku Louhimies) si "A Man's Job" (R. Aleksi Salmenpera).

Distins cu Trofeul Alfred Bauer la Festivalul de la Berlin 2009, "Tatarak" este o drama despre o femeie maritata care se indragosteste de un tanar fermecator. O poveste impresionanta despre iubirea imposibila.

Din lista productiilor italiene de neratat face parte "Gomorrah", in regia lui Matteo Garrone. Bazat pe romanul lui Roberto Saviano, filmul este o privire dura asupra lumii crimei organizate din Napoli, numita "Camorra". Productia italiana detine un palmares impresionant de 10 premii obtinute la cele mai importante festivaluri de film, printre care si Marele Premiu al Juriului la Cannes 2008.

Nu in ultimul rand, productia de origine finlandeza "Frozen Land", este un must see al sectiunii Focus. Inspirat dintr-o nuvela scrisa de Lev Tolstoi, Frozen Land spune povestea unui grup de oameni ale caror vieti sunt date peste cap de o bancnota falsa de 500 de euro. Filmul se poate lauda cu nu mai putin de 17 premii, FIPRESCI Prize la Festivalul de Film de la Göteborg fiind unul dintre ele.

O noutate pentru editia de anul acesta a Festivalului o reprezinta sectiunea Figuri politice, prezentata de Cinemax si axata pe portretele cinematografice ale unor importanti si controversati lideri politici contemporani.

Cinci astfel de productii vor fi prezentate publicului festivalier in acest an: Il Divo, distins cu Premiul Juriului la Cannes 2008 (R. Paolo Sorentino), dedicat "extraordinarei vieti a lui Giulio Andreotti", Mr. Governor (R. Mans Mansson), un documentar despre viata profesionala a lui Anders Bjorck, guvernatorul tinutului Uppsala din Suedia, Citizen Havel (R. Pavel Koutecky, MiroslavJanek), un film ce dezvaluie momentele private si dificultatile publice din viata "cetateanului" Vaclav Havel, fost presedinte al Republicii Cehe, La minaccia (R. Silvia Luzzi, LucaBellino), un documentar pe muchie de cutit despre controversatul regim al venezueleanului Hugo Chavez si, nu in ultimul rand maratonul cu House of Saddam (R. Jim O’Hanlon), o miniserie TV marca HBO (inclus si in cadrul traditionalei Zile HBO de la TIFF) ce exploreaza legaturile din interiorul familei lui Saddam Hussein, dar si relatia acestuia cu cei mai apropiati consilieri.
  
asdasd