Scurtmetraje si fotbal la Timishort

Luni, 3 Mai 2010, Categoria: Festival

Scurtmetraje si fotbal la Timishort A doua editie a Festivalului International de Film Timishort are loc la Timisoara, intre 5 – 9 mai 2010. Va prezentam acum alte cateva atractii ale actualei editii, pe langa competitie si ineditul program "Videorama".

Sectiunea "4 x 4" va propune publicului timisorean toate cele 16 scurtmetraje romanesti nominalizate la primele patru editii ale premiilor Gopo (2007 – 2010): trei filme de Radu Jude (Lampa cu caciula, Dimineata si Alexandra), alte trei de Paul Negoescu (Examen, Tarziu si Renovare), precum si cate unul de Cristian Nemescu (Marilena de la P7), Iulia Rugina (Vineri in jur de 11), Adrian Sitaru (Valuri), Ciprian Alexandrescu (Interior. Scara de bloc), George Chiper (Palmele), Bogdan Mustata (O zi buna de plaja), Cecília Felméri (Cucul), Andrei Cohn (Inainte si dupa 22/12/1989), Tudor Cristian Jurgiu (Nunta lui Oli) si Marius Pandele (Zgomot alb). Cele patru grupaje de cate patru scurtmetraje vor fi prezentate de joi pana duminica (6 – 9 mai), de la ora 15:00, la Cinema Timis.

Incepand cu aceasta a doua editie a festivalului, sectiunea "TimiShorts" se va concentra asupra unui cineast originar din si/sau stabilit in Timisoara. Primul ales este Ciprian Alexandrescu. Astfel, joi, 6 mai, de la ora 17:00, la Cinema Studio, regizorul nascut in Timisoara isi va prezenta scurtmetrajele de pana acum (Re@l, Acasa, Interior. Scara de bloc si Lunch Time – ultimul in premiera mondiala), alaturi de omnibusul Un barbat urmareste o femeie, la care a colaborat.

Sectiunea "Focus on Austria" (vineri, ora 17:00, la Cinema Studio) include opt filme experimentale austriece, dintre care unul semnat de catre Johann Lurf, cineast care face parte din juriul "Videorama". Acesta va si prezenta programul, realizat gratie bunavointei Forumului Cultural Austriac.

Portretul regizoral ii este dedicat cineastei germane Maike Mia Höhne, care este din 2007 selectionera competitiei "Berlinale Shorts" din cadrul Festivalului International de Film de la Berlin, iar anul acesta – membru al juriului Timishort. "Focus on Maike Mia Höhne" este programat sambata, 8 mai, de la ora 17:00, la Cinema Studio.

Sectiunea "Scoli de film" prezinta, pe langa Universitatea Nationala de Arta si Stiinta Cinematografica "I.L. Caragiale" (UNATC) din Bucuresti (joi si duminica, de la ora 17:00, la Cinema Timis), doua reputate scoli de film europene. HFF Konrad Wolf (vineri, de la ora 17:00, tot la Cinema Timis) este cea mai in voga scoala de film din Germania, excelent dotata din punct de vedere tehnic, avand sediul in Potsdam-Babelsberg, langa cele mai importante studiouri de filmare ale tarii. Jöns Jönsson, cineastul suedez care a obtinut anul trecut Trofeul Timishort si anul acesta face parte din juriul festivalului, a studiat acolo si acum isi va prezenta un recent film documentar. La Timisoara mai este invitata Cristina Marx, responsabila cu relatiile internationale a facultatii. Iar FAMU din Praga (sambata, de la aceeasi ora si in acelasi loc) nu mai are nevoie de prezentare, din moment ce toti marii maestri ai cinematografiei cehe au studiat acolo. La Timishort va fi prezent fostul decan Michal Bregant, in prezent director al FAMU International.

Cele doua festivaluri partenere si vizitatoare ale Timishort din acest an sunt Karlovy Vary Fresh Film Fest (vineri, ora 19:00, Cinema Studio) si Ostrava Film Festival (joi, ora 19:00, tot la Cinema Studio), ambele din Cehia. Fresh Film Fest a luat fiinta pentru a continua defuncta sectiune CILECT a festivalului mare de la Karlovy Vary, largind insa spectrul selectiei si in afara sistemului de scoli CILECT. Mai nou, festivalul are si o sectiune competitionala rezervata lungmetrajelor de debut. Fresh Film Fest are loc dupa incheierea festivalului mare de la Karlovy Vary, in aceleasi locatii. Timishort va prezenta filmele premiate la cea mai recenta editie. Ostrava Film Festival este inainte de toate un festival de imagine de film (lungmetraj si scurtmetraj). Ostrava candideaza sa devina Capitala culturala europeana in 2015, asa ca autoritatile locale investesc foarte mult in acest festival. Timishort prezinta competitia nationala de filme studentesti a celei mai noi editii.

In fine, sectiunea "Goal" a fost creata pentru a celebra Campionatul Mondial de Fotbal, care va incepe peste aproape o luna. Cum Timisoara este un oras cu foarte multi microbisti, organizatorii festivalului s-au gandit sa vina in intampinarea acestora cu o serie de filme variate atat ca gen, cat si ca stil. Astfel, Timishort aduce pe ecrane un derby Dinamo-Steaua care are loc in bucataria unui apartament de bloc (Derby de Paul Negoescu), o fosta glorie a echipei spaniole Celta Vigo, care a ajuns taximetrist (Rodilla de Juanjo Giménez) si echipa nationala de persoane fara adapost a Romaniei (Australia de Claudiu Mitcu, un documentar filmat in buna parte in Timisoara). Toate acestea in ultima zi a editiei (duminica, de la ora 19:00, la Cinema Timis). Iar in inchiderea festivalului (9 mai, ora 21:00), un laureat cu Palme d’Or, regizorul britanic Ken Loach, aduce la Cinema Timis cel mai nou lungmetraj al sau (prezentat anul trecut la Cannes si castigator al Premiului Juriului Ecumenic), Looking for Eric / In cautarea lui Eric – un film cu starul din anii ’90 al echipei Manchester United, fotbalistul francez Eric Cantona. Intre 5 si 9 mai, la Timishort filmul intalneste fotbalul, iar castigatorul e publicul.
  
asdasd