Romantisme, sadisme si agenti secreti

Luni, 17 Noiembrie 2008, Categoria: Rezumatul saptamanii

Romantisme, sadisme si agenti secreti [Saptamana 14-20 noiembrie]




"Cum sa ramai fara prieteni / How to Lose Friends and Alienate People" e un mix nereusit de satira si comedie romantica - nereusit pentru ca nu se hotaraste catre ce parte a balantei sa incline: spre umorul acid si farsa muscatoare sau spre optimismul naiv si induoisator, colorat in roz. Pornind de la relatarea autobiografica a lui Toby Young despre cei cinci ani petrecuti in redactia Vanity Fair, filmul incearca sa denunte superficialitatea din lumea revistelor glossy, dar nu ajunge la deliciile de rautate din "Diavolul se imbraca de la Prada" - Meryl Streep lipseste, iar Jeff Bridges nu are loc si timp suficient sa se desfasoare.

Tot in gama comediilor nehotarate se inscrie si "Fay Grim", pierdut la jumatatea drumului intre gluma si thriller. Parker Posey se descurca onorabil in rolul principal, dar intriga e suparator de complicata (o poveste de spionaj care ar fi mai usor de digerat daca ati vedea intai prima parte a povestii, regizata tot de Hal Hartley). De fapt distributia e ok in intregime, dar am fi vrut sa fie mai clar daca Hartley se joaca de-a parodia sau chiar se ia in serios cu armata lui de spioni, teroristi si agenti secreti. Poate nu stie nici el.

Cum nici Diane Lane nu stie ca isi va gasi iubirea vietii abia dupa prima tinerete. Ma rog, nu ea, ci Adrienne, personajul pe care il joaca in "Nights in Rodanthe", ultima pelicula care o aduce alaturi de Richard Gere - alegerea stereotip a regizorilor care vor sa ilustreze o poveste de amor cu personaje middle-aged. Gere, cu privirea sa de tandru suferind, cu ridurile sexy din jurul ochilor si zambetul care topeste doamnele si care - cel putin in filmul asta - tine loc de performanta actoriceasca. Avem asadar o doamna despartita de sot (deci suferinda si ea), un medic chinuit de constiinta (si de perspectiva unui proces de malpraxis), un han pitoresc pe malul marii, un weekend in doi, niste sticle de vin. Magia e gata, protagonistii realizeaza ca si-au gasit jumatatea, uau. Restul il aflati la cinema. Sfat practic pentru doamne si domnisoare: nu va uitati batista.

Tot pentru doamne si domnisoare: daca aveti naturelul simtitor, evitati "Saw V", ultimul film (speram) din franciza "Saw" - si probabil cel mai slab: instrumentele de tortura nu mai reusesc sa ne surprinda in aceeasi masura, dialogurile sunt mai lemnoase ca oricand si nici macar Jigsaw (Tobin Bell) nu reuseste sa salveze situatia (poate pentru ca a murit in episodul 3, hmm..)

CineTV dixit: comedioare usurele, horror-uri previzibile, povesti de dragoste inecate in sirop - saptamana asta ar fi de preferat sa alegeti filmele de cinemateca.

  
asdasd