Pinguini dementi si spioni sensibili

Miercuri, 3 Decembrie 2008, Categoria: Rezumatul saptamanii

Pinguini dementi si spioni sensibili [Saptamana 28 noiembrie-4 decembrie]




Leonardo DiCaprio si Russell Crowe se joaca de-a spionii in thriller-ul lui Ridley Scott, "Body of lies" - nume mari care promit mult. Din pacate nu livreaza nimic iesit din comun: un film in care spionii americani si iordanieni isi impartasesc secrete, fac schimb de minciuni si modeleaza adevarul asa cum le vine mai bine. Genul de actiune excelent dezvoltata in "Syriana", care aici deviaza spre conflictul moral intre agentul de pe teren (DiCaprio), cunoscator de cultura araba si trucuri care prind in zona, si omul din spatele unor ecrane din Washington (Crowe), care prefera sa opereze la rece, fara sa se murdareasca pe maini. Si, fireste, nu putea lipsi povestea de amor intre spionul "uman" si o infirmiera musulmana. Una peste alta imaginile sunt foarte bine realizate, cei doi actori principali se simt confortabil in rol, scenele de actiune au amprenta "profi" a lui Scott, avem suspans bine dozat, e un thriller onorabil, si se poate vedea cu placere. Dar nu asteptati focuri de artificii.

Nici Ellen Burstyn nu reuseste mare lucru in The Elephant King - povestea lui Jake, un tanar cam neispravit care se refugiaza in Thailanda pentru a scapa de acuzatiile de frauda care il asteapta in New York. Tot in New York il asteapta si mama induretata din dotare (Burstyn), care isi trimite fiul mai mic si mai cuminte pe urmele fratelui risipitor. Numai ca odata ajuns pe taramul vrajit al paradisului exotic, Oliver cel introvertit incepe sa aprecieze stilul de viata al fratelui sau - droguri, bautura, femei si spectacole de kickboxing. In plus, se indragosteste de o frumusete locala, asa incat lucrurile devin tot mai complicate. Si totusi previzibile. Nu merita remarcate decat luminile hipnotice care scalda pelicula si prezenta delicata a Florencei Faivre.

Merita remarcat, in schimb, Maradona, zeul fotbalului argentinian, venerat ca atare intr-o biserica proprie cu peste 100 000 de adepti. Il puteti afla pe Diego in intimitate - alaturi de sotie si copii, marturisindu-si patima cocainei, opiniile politice, dezvaluindu-si tatuajele si o parte din suflet. Incercati documentarul lui Kusturica, chiar daca nu va pasioneaza fotbalul, si nu va mai amintiti genialul gol dat cu mana impotriva Angliei in 1986.

Madagascar 2 este, asa cum o spune si titlul, un sequel. Si cam atat. Reia personajele din prima serie (leul sensibil, zebra guraliva, girafa nevrotica si hipopotamul cochet), reia acelasi gen de glume si le combina cu firul narativ din "Regele Leu": Alex are un vis in care crede, ceva probleme (psihanalizabile) cu figura paterna, si un rival cam ticalos. Adaugati in combinatie pinguini, cimpanzei si lemurieni, miscari demente ale camerei de filmat, muzica si culori vii - un buchet colorat cu parfum de Africa, o animatie amuzanta care nu aduce nimic nou, dar se poate consuma de catre adulti si copii deopotriva - cadou de Mos Nicolae pentru parintii uituci.
  
asdasd