O noua editie a festivalului Filmul de Piatra. Principele Nicolae al Romaniei participa ca voluntar

Miercuri, 28 August 2013, Categoria: Festival

O noua editie a festivalului Filmul de Piatra. Principele Nicolae al Romaniei participa ca voluntar Cea de-a 6-a editie a festivalului Filmul de Piatra isi propune sa transmita un mesaj puternic: un eveniment cultural de anvergura poate fi organizat in intregime de voluntari, cu sprijinul comunitatii, delimitandu-se de politicile culturale adesea restrictive ale statului.

Filmul de Piatra, singurul festival de film din Romania organizat in intregime de voluntari, fara sprijin financiar de la stat, are loc in acest weekend intr-o editie duplex: la Piatra Neamt, pe 30 si 31 august, si la Piatra Fantanele (judetul Bistrita-Nasaud), pe 1 septembrie, in cadrul celei mai cunoscute tabere de voluntariat din Romania: Tasuleasa Social. Programul festivalului de la Tasuleasa Social include, pe langa proiectii, concerte si expozitii si programe educative de voluntariat.

Printre voluntarii acestei editii a Festivalului va fi insusi Alteta Sa Regala Principele Nicolae al Romaniei.

"Pentru mine a fost o deosebita placere de-a lungul anilor sa fiu voluntar in cadrul Tasuleasa Social. Acum ma alatur din nou tinerilor din Romania in cadrul unui alt program de voluntariat, de data aceasta in Piatra Neamt. Ceea ce fac Andrei Dascalescu si echipa de voluntari pe parcursul weekendului este extraordinar. Am fost impresionat sa aflu ca acest eveniment este organizat in conditiile in care aproape ca nu a existat finantare. Festivalul devine astfel un excelent exemplu a ceea ce poate fi facut daca voluntarii si comunitatile lucreaza impreuna pentru a-si atinge scopul si a reanima un oras. Sunt incantat sa fac parte din toate acestea si sa ma numar printre voluntarii care asteapta acest weekend cu foarte mult entuziasm", a declarat pentru presa Alteta Sa Regala Principele Nicolae al Romaniei.

Printre personalitatile care s-au alaturat festivalului Filmul de Piatra se numara si regizorul de teatru Alexandru Dabija, actrita, cantareata si compozitoarea Ada Milea, artistul-caricaturist Ion Barbu si pictorul pietrean Laurentiu Dimisca.

"Traim vremuri in care initiativa independenta pare sa fie mai degraba descurajata decat sustinuta si finantata."

Despre aceasta editie a festivalului Filmul de Piatra si despre importanta voluntariatului, regizorul Andrei Dascalescu, initiatorul proiectului explica: ā€˛Traim vremuri in care initiativa independenta pare sa fie mai degraba descurajata decat sustinuta si finantata, dar ce am invatat eu dupa aproape doi ani de voluntariat la Tasuleasa Social este ca lucrurile se pot face si altfel. Editia aceasta a festivalului e construita invers decat una normala: porneste de la voluntari. Ei si-au dorit festivalul si noi i-am ajutat sa-l organizeze. 45 de tineri din Piatra Neamt s-au intalnit toata vara si au pus la cale tot ce se intampla weekend-ul acesta: de la concerte si momente de lectura la expozitii de pictura si fotografie, standuri cu limonada, prajituri si bijuterii facute de ei, workshop-uri si jocuri. E pentru prima data cand un astfel de eveniment este organizat de voluntari, si sper ca vom fi un exemplu de initiativa independenta si de implicare a comunitatii".

La Piatra Neamt, festivalul se desfasoara vineri si sambata in curtea Muzeului memorial Calistrat Hogas din Piatra Neamt, iar duminica, la 200 de km departare, in campusul de voluntariat Tasuleasa Social din judetul Bistrita-Nasaud. Pe langa trupe si artisti locali, la festival vor concerta Ada Milea si We Singing Colors, iar din programul de proiectii fac parte succese autohtone care n-au ajuns in singurul cinematograf, aflat in paragina, din oras: Sunt o baba comunista, Domestic, Pozitia copilului, O umbra de nor, Vaca finlandeza.

Filmul de Piatra a debutat in 2009, fiind organizat de o echipa foarte tanara si ajungand imediat cel mai iubit si mai asteptat eveniment cultural din nord-estul tarii. Editia din acest weekend poarta numele "3.5" deoarece este o editie "mica", fara competitie, juriu si premii, organizata aproape fara buget.
  
asdasd