Liceeni impertinenti si caini asemenea

Luni, 15 Decembrie 2008, Categoria: Rezumatul saptamanii

Liceeni impertinenti si caini asemenea [Saptamana 12-18 decembrie]




Daca nu v-au ajuns frantuzismele din festivalul saptamanii trecute, aveti o portie dubla saptamana asta: nu ratati "Entre les murs", castigatorul-surpriza de la Cannes, un film foarte alert si proaspat, foarte... altfel, cu actori neprofesionisti care dau senzatia unei realitati palpabile si familiare (chiar daca in liceele de la noi multi-culturalismul nu e prezent la aceeasi scara). Ecranizare dupa romanul omonim al lui Francois Begaudeau, si avandu-l pe autor in rolul principal, "In clasa" e o "felie de viata" filmata in genul unui documentar printre elevii unui liceu parizian, printre orgoliile, incapatanarile si impertinentele lor (vezi cronica completa).

Orgolii si impertinente se confrunta si in "Le heros de la famille", dar intr-o combinatie mult mai putin reusita, in ciuda unei distributii consistente (de la Catherine Deneuve la Emmanuelle Beart sau Gerard Lanvin). E povestea unei familii mic-burgheze post-moderne, cu copii gay sau alienati, cu un nas travestit, cu un tata magician si o mama ex-prostituata de lux. Material suculent exploatat fara inspiratie, glumite facile si clisee cat cuprinde - puteti citi mai multe aici.

Nu va fie frica, sunt si filme americane la oferta. Unul mai slab decat altul... "Ziua in care Pamantul se opri", un remake dupa versiunea lui Robert Wise din 1951, e povestea extraterestrului Klaatu venit pe Pamant ca sa-l salveze de la pieire. Cum anume? Simplu: eliminand omenirea, sursa tuturor relelor. Asta daca nu cumva Helen, o exobioloaga atragatoare (Jennifer Connelly), il va face sa se razgandeasca. Realist vorbind, cam cate din femeile-cercetator sunt bombe sexi? Si care sunt sansele ca un alien cu ambitii ecologiste sa dea fix peste un asemenea exemplar? In fine, e un film S.F., asa ca putem trece usor peste lipsa legaturilor cu realitatea, dar nu putem trece la fel de lejer peste lipsa legaturilor cu cinema-ul: de la prestatia teapana a lui Keanu Reeves pana la lipsa de umor a regizorului, de la efectele speciale care ascund un enorm gol artistic la rolul absurd in care se iroseste Kathy Bates, toate spun, cu litere de neon aprins, "Asteptati-l pe DVD!!!".

Acelasi sfat e valabil si pentru "Beverly Hills Chihuahua", o comedie (foarte) usurica cu caini vorbitori si peste masura de rasfatati: Chloe este o femela chihuahua cu garderoba de la Versace si palariute asortate, o sumedenie de servitori si un ego pe masura. Ratacita in Mexic, (mica si enervanta) Chloe e fugarita de un doberman malefic, e cat pe-aci sa fie inghitita de niste pume desenate stangaci in Photoshop si in final isi regaseste mandria de rasa in mijlocul unui grup de potai revolutionare. Oh, dear.
  
asdasd