Incepe Romanian International Film Festival

Miercuri, 26 Septembrie 2012, Categoria: Festival

Incepe Romanian International Film Festival Cea de-a opta editie a Romania International Film Festival (Ro-IFF) va avea loc in acest an intre 27 septembrie - 7 octombrie.

Ro-IFF va avea in acest an provocatorul slogan "Festivalul filmelor cu buget redus".

Dupa cum bine stim, less can be more sau, altfel spus, un buget minim, pentru cineasti, se poate converti, pentru spectatori, intr-o placere cinefila maxima. Iar filmele din programul Ro-IFF - care vor fi proiectate la Sala Union (Paul Calinescu) a Cinematecii Romane, la Muzeul National al taranului Roman si intr-o locatie neconventionala, Club Fabrica - au fost astfel alese pentru a satisface gusturile si exigentele unui public avizat, delectand totodata si celelalte categorii de spectatori.

Un excelent exemplu ni-l ofera filmul de deschidere, prezentat pentru prima data in Bucuresti (dupa o proiectie unica in cadrul Zilei Maghiare de la TIFF Cluj): "Intoarcerea" (Visszatérés / Retrace), o coproductie Ungaria-Romania-Suedia din 2011, in regia reputatei cineaste maghiare Judit Elek. Regizoarea va fi prezenta la proiectia cu care debuteaza Ro-IFF, impreuna cu directorul de imagine al filmului, László Berger, si line producer-ul Zsolt Páll.

Selectionat in competitia Festivalului International de Film de la Moscova (festival de clasa A), "Intoarcerea" impleteste ingenios povestea lui Katherine - care in copilarie a trecut prin Holocaust si acum revine pentru prima data, impreuna cu familia sa, in Transilvania natala, dupa ce-si construise o noua viata in Suedia - si pe cea a lui Sándor, prietenul si iubitul ei de odinioara, acum padurar.

Pe masura ce amintirile fericite, dar si infioratoare ale dictaturii ceausiste prind viata pentru Katherine, protagonista trebuie sa se confrunte si cu povestea de dragoste infiripata intre sotul si sora ei.

Filmul va intra in circuitul cinematografic romanesc de pe 28 septembrie.
  
asdasd