Filmul documentar: instrument de cunoastere si schimbare pentru tinerii romani

Miercuri, 27 Martie 2013, Categoria: Diverse

Filmul documentar: instrument de cunoastere si schimbare pentru tinerii romani 220 de elevi din liceele din Bucuresti si din tara au participat la primul studiu care cerceteaza impactul educatiei prin film documentar in viata tinerilor. Studiul a fost realizat de shortCUT Research pentru proiectul educational Cluburile de Film MANIFESTO.

Filmele documentare vizionate si dezbatute in mediul scolar deschid perspectivele liceenilor, contribuie la modificarea atitudinii si comportamentelor lor cu privire la problemele globale, cresc dorinta de exprimare si implicare civica. Acestea sunt cateva din concluziile studiului realizat de shortCUT Research in cadrul proiectului de educatie non-formala si cinematografica MANIFESTO, initiat de asociatia ORICUM. La cercetare au participat 220 de elevi care de-a lungul anului scolar au organizat un Club de Film Manifesto in propriul liceu, generand proiectii si dezbateri in jurul filmelor documentare ce pun in discutie drepturile omului, protejarea mediului, discriminarea, diversitatea culturala, dezvoltarea economica.

Implicarea in programul MANIFESTO a dus la sporirea capacitatii de analiza critica a subiectelor de actualitate, stimularea dorintei de implicare civica si cresterea increderii in ideea de schimbare. Numarul tinerilor care s-au aratat increzatori in capacitatea comunitatii de a influenta problemele din jur a crescut cu 20 de procente dupa participarea la proiectii, la fel ca si nivelul de incredere in propria putere de schimbare.

Per total, apartenenta la Cluburile de Film Manifesto a produs o schimbare de perspectiva si largirea viziunii asupra lumii. Tinerii au devenit mai dornici sa se implice in actiunile sociale locale si sa-si faca auzita vocea civica. 30 de proiecte de schimbare sociala in comunitatile locale au fost initiate de echipe de liceeni in cadrul Competitiei MANIFESTO, iar 3 dintre ele au primit finantare pentru a fi aduse la viata.

Studiul a aratat ca liceenii sunt preocupati si sensibilizati de cateva probleme specifice: echilibrul planetei, respectarea drepturilor omului si statutul minoritatilor etnice. 83% din respondenti au considerat ca echilibrul planetei este mai important decat exploatarea resurselor pentru confort imediat. În acelasti timp, 80% din tinerii expusi la filme documentare au fost de acord ca ”drepturile omului nu sunt respectate in toate tarile” si ca este nevoie de actiuni sociale care sa reglementeze situatia.

Tinerii de astazi sunt preocupati de viitorul lor si dornici sa se implice in activitati care sa le stimuleze creativitatea si exprimarea libera. Motivatia liceenilor de a participa la proiectul MANIFESTO vine din curiozitatea si dorinta de a aprofunda teme mai putin discutate in scoala sau familie, dar si din nevoia de auto-cunoastere si dorinta de a dobandi o experienta practica.

Asociatia ORICUM si-a propus sa dezvolte sistemul educational romanesc in spiritul creativitatii iar Cluburile de Film MANIFESTO este primul proiect care provoaca mintea si curajul liceenilor prin filme documentare si dezbateri. Rezultatele cercetarii au validat nevoia unor proiecte scolare alternative care sa stimuleze cunoasterea critica a problemelor de actualitate, in defavoarea gandirii stereotipice.
  
asdasd