Easy Rider la Union

Miercuri, 12 Noiembrie 2008, Categoria: Diverse

Easy Rider la Union Daca e miercuri, la Cinema Union e Cineclub! In aceasta seara, miercuri, 12 noiembrie, de la ora 20:00, cinefilii se strang din nou la filme si discutii, pentru a urmari si diseca filmul lui Dennis Hopper, Easy Rider (SUA, 1969). Road movie-cult, considerat una dintre Bibliile generatiei hippie, filmul pune in discutie, cu franchete, scara de valori a societatii anilor '50-'60. Hopper e unul dintre primii cineasti care au curajul sa intoarca oglinda Americii: Un om s-a dus sa caute America si n-a putut-o gasi pe nicaieri este tagline-ul filmului sau, care urmareste calatoria lui Wyatt (Peter Fonda) si Billy (Dennis Hopper), doi dealeri de droguri din Los Angeles care decid sa-si caute un drum in viata intr-o odisee de la Vestul la Estul Statelor Unite. intr-o mare de conformism si intoleranta, cei doi intalnesc alti asa-zisi paria care pretind libertate de la viata: hippioti, prostituate, un avocat alcoolic de provincie (Jack Nicholson), personaje care intr-o societate sanatoasa nu ar reprezenta tocmai etaloane. Insa Hopper pare sa spuna ca, intr-o societate normala, nici cautarea libertatii pe "taramul celor liberi" nu ar trebui sa fie o odisee.

Pe langa numeroase alte premii si selectii, Easy Rider a fost prezentat si in competitia oficiala a Festivalului International de la Cannes, editia 1969, unde i-a adus actorului-regizor Hopper Premiul pentru Cel mai bun debut.

Cineclubul din aceasta seara face parte din seria "Alienarea", prezentata si moderata de Miruna Vasilescu, critic de film si studenta a UNATC "I.L. Caragiale". Despre filmul de diseara, Miruna spune ca „poate initial parea stangaci sau parodic, dar capata treptat un sens daca luam in considerare anul in care a fost facut. 1969, plina revolutie hippie, desert dezolant si-n jur si-n mintile surmenate de droguri si abuzuri de tot felul...”.

Cinefilii bucuresteni sunt invitati, asadar, sa urmareasca si sa discute un film-document, care a marcat cel putin un deceniu din istoria cinema american: Easy Rider – miercuri, 12 noiembrie 2008, de la ora 20:00, la Cineclubul Cinema Union, organizat cu sprijinul Arhivei Nationale de Film (ANF). Mai multe detalii se gasesc pe blogul Cineclubului, cineclub.wordpress.com.
  
asdasd