The International

Vineri, 27 Martie 2009, Categoria: Cronica de film

The International "Cine controleaza datoria controleaza totul" - ce fraza-cheie mai potrivita decat aceasta in plina isterie mondiala cauzata de banci, fonduri financiare, crize si somaj? Din pacate "The International" nu se ridica la inaltimea ei, si nici a antecedentelor regizorului (Tom Tykwer, pe care il stiti din "Alearga, Lola, alearga") - e un thriller cumintel, cu baietii buni de la Interpol (Clive Owen si Naomi Watts) de o parte si baietii rai din corporatii de cealalta, cu o banca malefica ce trage profit din traficul de arme in lumea a treia, cu niste asasini platiti care lichideaza orice martor incomod, nimic ce nu s-a mai vazut deja. Si nimic in plus.

Louis Salinger (Owen) are o vendetta personala de rezolvat cu International Bank of Business and Credit, o multinationala bancara specializata in spalarea de bani, traficul de armament si finantarea teroristilor, dar se loveste de varii obstacole politice. Nici Eleanor Whitman (Watts), lucratoare la biroul procuraturii din New York, nu ii e de mare ajutor - finantistii au legaturi la toate nivelele, si orice miscare a justitiarilor nostri singuratici e intampinata cu un asasinat. Ba chiar la un moment dat vanatorul se transforma in vanat si ucigasul de serviciu al bancii e eliminat si el, intr-o secventa luuunga si voit spectaculoasa ce se petrece pe holurile muzeului Guggenheim - o lichidare complet lipsita de discretie intr-un decor insuficient folosit. Dealtfel exista mai multe elemente neconvingatoare si intriga nu prea se incheaga, avem urmariri pe acoperisurile unui bazar oriental, dar fara adrenalina si intensitatea din Bourne, iar Owen - iritat, neras, cu accese de furie, suparat, Doamne, suparat - sta ca lemnul alaturi de Naomi Watts, fara stop de chimie.

Il avem si pe Armin Mueller-Stahl in vesnicul rol al ex-securistului (ex-nazistului etc), negativ ambivalent care debiteaza ineptii cu poleiala gen "uneori cea mai buna cale de a-ti intalni destinul este cea ocolita", avem oameni in costume sobre care pun la cale marsavii si eroi depasiti de situatie, lunetisti si politisti corupti, avem de toate mai putin coerenta, stil si noutate. O internationala a plictiselii pusa in scena de parintele thriller-ului european. Pacat.



[Adela Marcov]
  
asdasd