Surrogates

Miercuri, 28 Octombrie 2009, Categoria: Cronica de film

Surrogates Ati visat sa traiti fara riduri sau probleme de greutate, fara celulita sau calvitie, fara burta ori acnee? Ei bine, se poate: traiti printr-un surogat - un android cu piele perfecta (dar sintetica), mereu tanar si ferice, un alter-ego versiunea 2.0. Cam asta se intampla in "Surrogates", ultima distopie SF realizata de parintele lui Terminator 3, Jonathan Mostow.

Intr-un viitor nu destul de indepartat majoritatea oamenilor aleg sa renunte la formele clasice de socializare si sa comunice exclusiv prin intermediul unor roboti-surogat, controlati comod, din confortul propriei case. Un fel de Second Life transpus la scara planetara, care ii scuteste pe umanoizi de efortul deplasarii ori primejdiile care pandesc in jungla urbana - surogatele pot incasa un glont in locul lor, pot zambi cuceritor din carcasa lor de metal imblanzit cu plastic si pot merge la serviciu in diminetile ploioase cu trafic infernal.

Toate bune si frumoase, dar unde a disparut umanitatea, va veti intreba. Dilema impartasita si de un grup de anarhisti care militeaza pentru renuntarea la viata-prin-intermediari si intoarcerea la valorile clasice. Un principiu bun, in esenta, subminat insa de faptul ca sustinatorii lui sunt nespalati, violenti, primitivi si usor trogloditi, asa ca te gandesti serios daca nu e de preferat solutia aseptica, izolarea in coconul propriei locuinte high-tech. Solutia aleasa pentru eradicarea flagelului robotic este una radicala - o arma care ucide androidul si proprietarul sau, deopotriva. Or, cum asa ceva ar insemna genocid de proportii planetare, agentul FBI Tom Greer (Bruce Willis) se decide sa intervina. Si nu oricum, ci in carne si oase, amortit dupa ani si ani de vegetare, orbit de lumina zilei, derutat de forfota strazilor, insa la fel de brav si hotarat ca-ntotdeauna. Motivat, in plus, de dorul dupa sotie - cea izolata in camera vecina, refuzand contactul cu lumea, deprimata in urma mortii fiului lor, sotia imperfecta, femeia de care s-a indragostit candva.



Fiind vorba de Bruce Willis, omul care ar fi salvat si Titanicul daca i s-ar fi dat ocazia, stati linistiti: omenirea e pe maini bune si scapa de la dezastru in ultima clipa. Chiar daca nu prea merita.

Din filmul lui Mostow nu lipsesc comentariile despre multimea solitara, alienarea urbana intr-o lume super-tehnologizata si alte asemenea clisee (pana si liderul anarhistilor e acelasi tip de batran intelept cu codite rasta pe care il vedem in majoritatea filmelor de gen). Lipseste, insa, logica: cum de oamenii n-au devenit cu totii obezi (ca nu se misca mai deloc), cum de a scazut rata criminalitatii odata cu introducerea robotilor-surogat (nu s-a gandit nimeni sa jefuiasca o banca daca tot nu risca sa fie impuscat?), si mai ales de ce s-a pricopsit androidul lui Bruce Willis cu o peruca jalnica, din toate infatisarile posibile care-i erau la indemana?



[Adela Marcov]
  
asdasd